INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Részletes tájékoztatást küldött a bankoknak a csok-ról a kormány - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A magyar gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható környezetben folytathassa tevékenységét - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség rendezvényén.

A magyar gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható környezetben folytathassa tevékenységét - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség rendezvényén. Varga Mihály azt mondta: a kormány szeretné, ha 2016-ban a beruházások lendülete megmaradna, ehhez támogatáspolitikát és rugalmas munkaerőpiacot rendel. A további gazdasági növekedéshez erős, versenyképes, modern szerkezetű iparra van szükség.

Részletes tájékoztatást küldött a bankoknak a családi otthonteremtési kedvezményről a kormány. Az otthonteremtési program legfontosabb eleme: a lakásépítési áfa csökkentése, az adó-visszatérítési támogatás, a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény és a 3 vagy több gyermekes családoknak szóló 10 millió forintos állami támogatású hitel.

Ismét rekordévet zárt az Audi Hungaria Motor Kft., miután 2014-hez képest mintegy 50 ezerrel több, 2 millió feletti motort gyártott tavaly. A gyártósorról több mint 160 ezer jármű gördült le, ami 25 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Peter Kössler, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a vállalat az idén is folytatja a nemzetközi versenyképességét elősegítő beruházásokat.

Teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak a magyar menekültügyi szabályozás - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a tárcája által kiadott közleményben az Európa Tanács lett emberi jogi biztosának kijelentésére reagált. Nils Muiznieks azt írta: a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, és az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet.

Az MSZP szerint ezrek eshetnek el a házi segítségnyújtástól. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: pénteken jár le a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatának határideje. Ez mintegy 132 ezer embert érint, és szerinte akit nem tudtak felülvizsgálni a határidőig, azok nem kapnak majd ellátást. A Fidesz reagálásban közölte: egyetlen rászorulótól sem veszi el a kormány a házi segítségnyújtás lehetőségét, sőt többen kerülhetnek be az ellátásba.

A jogállamisági mechanizmus részeként előzetes vizsgálatot indít a lengyelországi fejlemények miatt az Európai Bizottság. Frans Timmermans, a testület alelnöke elmondta: Brüsszel az eljárást az alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása miatt kezdte el, amely külföldön is tiltakozást váltott ki. A lengyel külügyminiszter ellentmondásosnak tartja a brüsszeli kijelentéseket, ezért Varsó a testület írásos tájékoztatását várja.

Érvényben hagyta a migrációs válság megoldására hozott tavalyi intézkedéseket az Európai Bizottság. Brüsszel indoklása szerint továbbra is nagy számban érkeznek menekültek Európába, akik nemzetközi védelemre szorulnak. A bizottság szerint az idén vissza kell állítani a schengeni határokat és elérni azt, hogy egyetlen tagországnak se kelljen ideiglenes határzárlatot elrendelnie.

Napokon belül életbe léphet a nukleáris megállapodás Irán és a nagyhatalmak között - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter. Teherán kiszerelte az araki atomerőművének reaktormagját, és napokon belül teljesíti a további feltételeket is. Amennyiben ez megvalósul, a nyugati országok feloldják a gazdasági szankciókat, ami rövid távon több tízmilliárd dolláros bevételhez juttathatja az országot.

Törökországban négy további személyt őrizetbe vettek a török hatóságok az isztambuli öngyilkos merénylettel kapcsolatban, így összesen 5 személyt állítottak elő. Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul történelmi belvárosában A hivatalos adatok szerint a robbantásban 10 ember meghalt, 15-en megsebesültek. Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé a támadásért.

Elérte a 100 ezres nézőszámot a magyar mozikban a Saul fia című film. Nemes Jeles László alkotása a napokban nyerte el a Golden Globe-díjat, korábban pedig a cannes-i fesztivál nagydíját. Az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű kategóriájának esélyesei között is szerepel a Saul fia, az amerikai filmakadémia csütörtökön hozza nyilvánosságra listáját.

A címlapról ajánljuk