eur:
395.07
usd:
371.81
bux:
66203.93
2024. április 16. kedd Csongor

Több rendőrrel találkozhatunk karácsonyig

Fokozott közúti ellenőrzésre kell számítani és több rendőr lesz a vásárok, bevásárlóközpontok környékén. Adventi időszakban ugyanis megemelkedik a zseblopások, autófeltörések és balesetek száma - mondta az InfoRádiónak Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az év végi ünnepek közeledtével a személyi- és gépjárműforgalom általában meg szokott növekedni a főbb közlekedési útvonalakon, illetve a bevásárló- és üzletközpontok környékén. Ezen kívül a karácsonyi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk - ezzel is nagyobb kockázatot vállalunk adott esetben egy baleset bekövetkezésekor - figyelmeztetett Csiszér-Kovács Viktória.

De mindemellett van egyfajta vagyonvédelmi aspektusa is az ünnepeknek, hiszen az üzletközpontok, kirakodóvásárok környékén nagyobb számban jelenhetnek meg olyan személyek, akik az általunk vásárolt ajándékokra szeretnének szert tenni - emlékeztetett.

Éppen ezért a rendőrség az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárlóközpontok, üzletközpontok helyszíneire, piacokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, és más olyan nagy tömegeket vonzó helyekre, helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk vagyon elleni jogsértés áldozatai - közölte a szóvivő.

A rendőrség ezen kívül fokozott figyelmet fordít - pontosan a balesetek és az apróbb koccanások elkerülése érdekében - az autópályákon és az autóutakon a forgalom segítésére és ellenőrzésére is. Jelen esetben egy kiemelten fontos kereszteződés esetén - ami például egy bevásárlóközpont közelében van - adott esetben találkozhatnak rendőrkollégákkal is, akiknek a feladata az, hogy segítsék a forgalom zökkenőmentes haladását. Mindenkit arra kérünk, hogy fokozott türelemmel és odafigyeléssel vezessen ebben az időszakban - figyelmeztetett Csiszér-Kovács Viktória.

Hozzátette: ezen túlmenően a rendőrség fontos feladata az ittas járművezetők kiszűrése és a pirotechnikai termékek forgalmazóinak, birtoklóinak ellenőrzése.

Kiemelte: különös tekintettel arra, hogy az ünnepek alatt a vendégmunkások hazautaznak, élénkebb személyforgalomra, vagy akár torlódásokra lehet számítani a közúti határátkelőhelyeken. A rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan felkészült az utasforgalom kezelésére és a határforgalom ellenőrzésére - mondta a szóvivő.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a román hatóságok a napokban fokozott ellenőrzést vezetnek be, amelynek keretében az utasregisztrációs intézkedések miatt a magyar-román szakasz határátkelőhelyein fokozottan lehet számítani várakozás kialakulására. Éppen ezért azt kérjük az útnak indulóktól, hogy minél korábban tájékozódjanak a határforgalmi helyzetről, a várakozási időkről a rendőrség hivatalos honlapján.

A kapott információ birtokában pedig az utazók esetleg más, kisebb forgalmú határátkelőhelyeket válasszanak a várakozás elkerülése érdekében. Az is nagyon fontos, hogy érvényes úti okmánnyal és a gépjármű irataival induljanak neki a hosszú útnak - figyelmeztetett Csiszér-Kovács Viktória.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×