INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A miniszterelnök szerint a kommunizmus egy őrült eszme volt - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét Brüsszelben. Újabb terrortámadásokkal fenyegette meg Párizst az Iszlám Állam.

A miniszterelnök szerint a nemzetiszocializmushoz hasonlóan a kommunizmus is egy őrült eszme volt. Orbán Viktor Budapesten a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások közelgő emléknapja alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott: amikor a nemzetiszocializmus háborúba rántotta a világot, a megroggyant nyugati világ szövetségre lépett egy másik őrült gondolattal, a kommunizmussal és annak gazdájával.

A legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszel térségében, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló akció előkészületéről értesültek a hatóságok. Charles Michel belga miniszterelnök arról számolt be, hogy több helyen előkészített potenciális merényletkísérletről szereztek tudomást.

Újabb támadásokkal fenyegette meg a francia fővárost az Iszlám Állam terrorista szervezet. Az egy héttel a párizsi terrorcselekmények után a közösségi oldalakon megjelentetett videoüzenet szerint a várható merényletek még a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásoknál is sokkal súlyosabbak lesznek.

Az Iszlám Állam elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását.

Az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet - mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Karcagon tartott tájékoztatón elmondta: a földárverésekből származó állami bevétel mintegy 4,8 milliárd forint, amely magasabb az előzetesen számítottnál.

A pénzügypolitikáért felelős államtitkár szerint jövőre javíthatnak Magyarország államadós-besorolásán a nemzetközi hitelminősítők. Hornung Ágnes az M1-en arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fitch Ratings megerősítette az ország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának osztályzatát.

Aláírásgyűjtést kezdett az MSZP Budapesten a bérek emeléséért. Kunhalmi Ágnes, a párt fővárosi elnöke úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy a közszférában senki ne kereshessen havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebbet.

Az egyetemi oktatók bérének nagyarányú emelését követeli a Jobbik, különösen a doktoranduszok tervezett ösztöndíjemelésével összhangban. Az ellenzéki párt üdvözölte azt a döntést, hogy a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja két lépcsőben emelkedik, ugyanakkor méltánytalannak tartja, hogy ezzel jelentős aránytalanság alakul ki a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között.

Csődgondnok kirendelését javasolja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz az LMP. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a kormány ígérete ellenére továbbra sem szűnt meg a szervezet mintegy 8 milliárd forintos adóssága.

A miniszterelnöknek írt levelet a köznevelés helyzete miatt a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke egy budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: az alulfinanszírozott, túlcentralizált köznevelés nincs tekintettel a gyerekekre, és vannak tanárok, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést.

Első fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a Tisza Vásárosnamény és Tiszabecs közötti szakaszán. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő 3 napban a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin további csapadék várható, ezért többfelé a harmadfokú készültségi szintet megközelítő vízállások várhatók.

Szankciókat kér Joseph Blatter FIFA-elnök és Michel Platini FIFA-alelnök, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke ellen a nemzetközi sportszervezet etikai bizottsága. A testület korrupciós vádak miatt október 8-án kilencven napra felfüggesztette a FIFA és az UEFA vezetőjének munkáját.

A címlapról ajánljuk