INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jól működik a szlovák-magyar közös határvédelem

Infostart / InfoRádió
Október óta 50 szlovák rendőr teljesít szolgálatot a Készenléti Rendőrséggel és a katonasággal együtt a magyar- szerb határszakaszon. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma az elmúlt hónapokban. Csiszér-Kovács Viktória hozzátette: nemcsak szlovák, hanem cseh és lengyel rendőrök is közösen teljesítenek szolgálatot a magyar rendőrséggel.

2015. október 21. óta látnak el közös járőrszolgálatot a szlovák rendőrök a készenléti rendőrség és a honvédség állományával a magyar-szerb határszakaszon - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Csiszér-Kovács Viktória hozzátette, hogy többen beszélnek magyarul is, és a tapasztalatok szerint jó volt az együttműködés a magyar, a lengyel és a cseh rendőrök között.

"A szlovák kontingens feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, a gyalogoshatár, járőrszolgálat, gépkocsizó járőrszolgálat és a figyelő szolgálat ellátása, valamint az ellenőrzések támogatása volt" - fogalmazott a rendőrség szóvivője.

Csiszér-Kovács Viktória felidézte, október 20-án egy 50 főből álló szlovák kontingens érkezett. Hozzátette, hogy most ismét ennyi rendőr, illetve 14 terepjáró érkezik.

"A kormány által bevezetett intézkedésnek köszönhetően szeptember 15-től jelentősen csökkent az illegális bevándorlók száma a magyar-szerb határon, ennek megfelelően a velük való intézkedés száma is jóval kevesebb. Átlagosan 10-15 illegális bevándorlót fognak el a rendőrök a határ közelében" - mondta a szóvivő.

Csiszér-Kovács Viktória kiemelte, hogy a szlovák rendőrök a saját egyenruhájukban, a szolgálati fegyverükkel és felszerelésükkel látják el a feladataikat. A magyar jogot kell alkalmazniuk, kizárólag magyar rendőr felügyelete mellett intézkedhetnek. A külföldi rendőrök a magyarokkal együtt, váltásokban tizenkét órás szolgálatban hajtják végre a feladataikat.

A közös szolgálatellátás biztosításához a szlovák kontingenset a cseh, majd a lengyel rendőrök követték. A most hazainduló ötven rendőr hiányát nem fogjuk érezni, mert további egy hónapra újak érkeznek a helyükre - jelezte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk