eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Klein Dávid: komoly mentális terhelést jelentett a hegy

Bár fizikailag könnyebb volt a Manaszlu megmászása, mint a 2014-es Everest-expedíció, a mostani viszont mentálisan komoly megterhelést jelentett - mondta Klein Dávid az InfoRádiónak. A hegymászó a 8156 méter magas nepáli csúcsra október elsején ért fel. Nem használt oxigénpalackot, nem volt társa és serpák sem segítették őt. Tavasszal a nepáli Annapurnát tervezi megmászni.

"Ha összehasonlítom a mostani Manaszlu-expedíciót a 2014-es Everest-expedícióval, akkor azt kell mondjam, ez fizikailag könnyebb volt, kisebb terheléssel, maga az expedíció is rövidebb volt" - mondta Klein Dávid hegymászó az InfoRádiónak.

Hozzátette: most viszont mentálisan elég komoly terhelést kapott, mert a megszokotthoz képest később nyílt meg az időjárási ablak, és az addig eltelt időszakban nagyon sok volt a rossz, havas idő. A hegyen mozgó expedíciók jelentős hányada fel is adta, összecsomagolt és hazament. Az akklimatizáció normális ütemben szabályos felmenetelekből és viszonylag azonos hosszúságú pihenő időszakokból áll az alaptáborban. Ezt az ütemet az időjárás folyton felborította.

"A nehézséget az jelentette, hogy folyton meg kellett szakítanom az akklimatizációs rutinomat. Értelemszerűen a hegyhez kellett igazodnom, és így nem tudtam tökéletesen igazodni a szervezetem üzeneteihez" - fűzte hozzá Klein Dávid.

Mint elmondta, nem használt oxigénpalackot, ami neki és a magyar expedíciós hegymászásnak is régi elve. Inkább kirívó kivételnek számít, ha valaki palackot használ.

"Egyedül másztam, így hozta a sors, mert viszonylag későn jött a lehetőség az expedícióra, és nem tudtam magam mellé mászótársat találni. A hegyen persze sokan voltak körülöttem, de minden nap egyedül kellett meghoznom a döntéseimet, egyedül kellett cipelnem a felszerelésemet, és napközben a sátorban is egyedül várakoztam, ami komoly mentális terhelést jelentett" - fogalmazott a hegymászó.

A főcsúcsra szeptember 30-án indult a 4-es táborból, 7450 méterről, éjszaka 23:38-kor és hosszú éjszakai mászás után végül reggel 6 és 7 óra között, nem sokkal napfelkelte után lépett a csúcsra. A magyar magashegyi hegymászás történetében ezen a hegyen már jártak előtte, 2009-ben, a Kollár Lajos által vezetett expedíció mászta meg először és a csúcsra végül Erőss Zsolt ért fel.

A 14 nyolcezres csúcsból a magyar expedíciós hegymászás 12 csúcsot ért el eddig, kettő még hátravan, az Annapurna és a K2.

"Mivel idén is Annapurnával szemeztem eredetileg, ezért 2016-ban a tavaszi szezonban szeretném megmászni." - mondta Klein Dávid.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×