eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Gyurcsány: közös baloldali fellépés kell, erős vezetővel

A baloldali ellenzék - egy erős vezető alatti - együttműködését tűzte ki célul Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke "Sokak Magyarországa" elnevezésű röpiratában. A dokumentum a kormány kritikája mellett számos ponton támadja az MSZP-t is. A DK elnöke az összefogásról és a történelmi kényszerről is beszélt az InfoRádiónak.

Gyurcsány Ferenc röpiratának végső üzenete az, hogy az ellenzéki demokratikus pártoknak össze kell fogniuk Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP rendszerével szemben a következő választásokra.

"A demokratikus oldalon természetesen versengenek a gondolatok és programok, talán a személyek is. Ez normális, ha több szereplő van, de sokakkal együtt azt gondolom, hogy a fő kérdés ma nem a bal- és jobboldalnak hívott világ küzdelme" - mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette: "Mindazt, amit ez a kormány csinál, nem tekintem sem polgárinak, sem kereszténynek, sem nemzetinek, sem jobboldalinak, hanem maffiavilágnak, egy bűnszövetkezetnek, amellyel szemben a demokratikus sokaságnak össze kell fogni, függetlenül attól, hogy vannak részletkérdések, amelyekben nincsen még egyezség közöttük."

Bár a baloldali pártok már tavaly sem fogadták lelkesen a baloldali pártunióra vonatkozó javaslatát, Gyurcsány Ferenc röpiratában most mégis szervezetileg összhangban dolgozó pártokról ír.

A DK elnöke elmondta, hogy szerinte talán mindenki bölcsebb lett egy kicsit 2014 után.

"Van itt egy nagyon világos történelmi kényszer: az, hogy Magyarországnak hol van a helye a világban. Az európai kultúrkörben, vagy keleti szelekre várunk, mint a miniszterelnök. Ez az igazi kérdés Magyarország számára" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke úgy véli, az a kérdés, hogy sokak Magyarországa teremtődik meg, vagy maradunk a jelenlegi állapotban, ahol kevés haszonélvezője van a kormányzati államhatalom működtetésének.

"Ha ebbe mindenki belegondol, el fog odáig jutni, hogy különösen a mai választási rendszer keretei között nincsen más megoldás, mint egy bölcs, nagyvonalú, egymásra is vigyázó közös fellépés Orbán rendszerével szemben. Ennek van esélye a sikerre, más megoldás nincsen."

Ezt a közös fellépést egy erős vezetőnek kellene irányítania, de Gyurcsány Ferenc szerint kockázatos dolog miniszterelnök-jelöltet importálni. "Bár ez sem lehetetlen" - tette hozzá.

"Miniszterelnökként azt tapasztaltam, hogy egyik fontos eleme lehet a sikernek, ha valaki mögött erős párt áll, nem pedig csak egy erős párt jelöltje. A frakció az ő frakciója. Ezért természetesnek tekintem a parlamentáris demokráciák életében, hogy a kormányfőt a legerősebb ellenzéki párt elnöke adja. 2014-nek az is a tanulsága, hogy csak akkor szabad előállni javaslattal, ha van egy közös politikai platform, ami elmondja, kik is vagyunk és mit ajánlunk Magyarországnak. Illetve kell egy közös, érdemi politikai cselekvésre, nemcsak kampányra felkészült szervezet, akik együtt bejelentik, hogy kik a jelöltjük" - részletezte.

A DK elnöke kifejtette, hogy a háttérben zajló konzultációk, beszélgetések ma bölcsebben folynak, mint 2014 előtt, és adnak arra esélyt, hogy ha eljön az ideje - 2017 tavaszán és őszén - ezt az együttműködést bemutathassák, mint Orbán Viktor kihívóját.

Arra a kérdésre, hogy éppen az ő elutasítottsága jelenthet problémát akár a pártja, akár a szövetség számára, Gyurcsány Ferenc úgy reagált:

"Demokratikus politikusokat a választók egy része kedvel, más része elutasít. Így van ez a mai miniszterelnök esetében, én például elutasítom és az ország jelentős része is elutasítja. Bár a Fidesz-KDNP büszkélkedhet 20 százalék körüli támogatottsággal, ezt lefordíthatjuk úgy is, hogy 75-80 százalék elutasítja a Fideszt és annak elnökét. Arra kell törekedni, hogy akik támogatnak bennünket és hisznek egy másik Magyarországban, a Sokak Magyarországában, és akik tenni akarnak azért, hogy jobb életük legyen, ők többségben legyenek. Ha lesznek engem elutasítók, ez természetes, ez a demokrácia rendje. Csak diktatúrát szerető emberek gondolják azt, hogy őket mindenki szereti és támogatja, mi pedig nem tartozunk azok közé" - fogalmazott. 

Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: a DK-ban végiggondolt és szisztematikus építkezés zajlik. A Sokak Magyarországa című röpirat a most készülő szakmapolitikák sorát felvonultató és bemutató program alapkoncepciója, amelyet a többi demokratikus pártnak is megfontolásra ajánlanak.

"Ezen a bázison készül el a 2016. februári kongresszusunkra a DK új pártprogramja, amely egészségügyön, nyugdíjon, földpolitikán és külpolitikán át egyesével tárgyalja a különböző politikai fejezeteket. Miután ezt elfogadtuk, azt fogjuk mondani, hogy ezt ajánljuk Magyarországnak megvitatásra."

A DK elnökének reményei szerint ekkor kezdődhetnek el majd a külső szakmai-politikai viták, a kamarákkal, szakszervezetekkel, civilekkel együttműködésben.

"Amikor majd közeledik a választás, akkor ezeknek a vitáknak a tanulságai alapján gyúrunk egy választási programot, és erre épül majd, ahogy remélem, a demokratikus ellenzék választási programja" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×