INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Csendesnek ígérkezik az ünnep

Infostart / InfoRádió
Politikai szempontból mindenképpen csendesnek ígérkezik az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója. A megemlékezések idején sem a kormányfő, sem a köztársasági elnök nem lesz Magyarországon: a miniszterelnök Madridban és Brüsszelben tárgyal, az államfő pedig Bajorországban mond ünnepi beszédet. A hivatalos állami ünnepségeken az Országgyűlés elnöke lesz jelen.

A hivatalos állami ünnepség pénteken 10 órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren. A zászlófelvonásnál és az ünnepi műsor alatt jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A kormányfő madridi és brüsszeli tárgyalásai miatt nem lesz Magyarországon. A spanyol fővárosban az Európai Néppárt tisztújításán vesz részt Orbán Viktor, Brüsszelben pedig rendkívüli uniós csúcsot tartanak a hétvégén.

A Műegyetemnél Simicskó István honvédelmi miniszter lesz a kormányzati emlékünnepség főszónoka.

Áder János államfő bajorországi magyar szervezetek és intézmények kezdeményezésére csütörtökön és pénteken Bajorországban lesz. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az elnök a Müncheni Főkonzulátus nemzeti ünnepi rendezvényén mond beszédet, majd találkozik Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel.

A Jobbik pénteken délután négy órától a Corvin közben tartja központi megemlékezését. A fő felszólaló Vona Gábor pártelnök lesz, beszédet mond többek között Murányi Levente, a Jobbik volt alelnöke, 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és Farkas Gergely az ifjúsági tagozat vezetője.

A baloldali ellenzék egyik része, a Vajda Zoltán-féle Új Magyar Köztársaság szervezet a Nemzeti Múzeumnál szervez "tüntetést, nemzeti konzultációt és népünnepélyt" péntek délután háromtól. A rendezvénynek a "Szabad a Gazda" nevet adták.

A civilek a rendezvényen Göncz Árpádra emlékeznek, az elhunyt köztársasági elnök emlékére írt zongoradarabját adja elő Gerlóczy Zsigmond, zeneszerző, zongorista, majd felszólal Hammer Ferenc, Lattmann Tamás és Vajda Zoltán is.

Az MSZP - a hagyományainak megfelelően - október 22-én Kaposváron a Nagy Imre téren tartja központi ünnepségét. Beszédet mond Gőgös Zoltán elnökhelyettes és Harangozó Gábor megyei elnök.

Az LMP péntek délben a Mansfeld Péter parkban a hős magyar nőkre emlékezik. A megemlékezésen beszédet mond Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője.

A Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el pénteken 11 órakor az 1956-os emlékműnél a Városliget mellett. Az esemény alkalmából Gyurcsány Ferenc sajtónyilatkozatot tesz.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el, és beszédet mond Nagy Imre miniszterelnök szobránál a Vértanúk terén péntek délelőtt háromnegyed 11-kor.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke pedig a Bibó István szobornál emlékezik péntek délben.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk