INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nincs szükség kötelező szűrővizsgálatra a menekültek körében

Infostart / InfoRádió
Magyarországon nincs szükség kötelező szűrővizsgálat elrendelésére a menedékkérők körében - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Paller Judit annak kapcsán beszélt erről, hogy az Országgyűlés elfogadta a kötelező szűrés elrendeléséről szóló jogszabályt.

A jelenlegi helyzet nem indokolja a bevándorlás miatti vészhelyzet elrendelését, vagy a kötelező szűrés bevezetését a tranzitzónákban - mondta Paller Judit országos tisztifőorvos az M1 reggeli műsorában.

"Magyarországon nem olyan a helyzet, ami indokolná a migráció miatt veszélyhelyzet kihirdetését, vagy e tekintetben bármilyen olyan egészségügyi korlátozás vagy kötelezés bevezetését, amit a jogszabály tartalmaz" - fogalmazott Paller Judit.

Az országgyűlés tegnap döntött az egészségügyi törvény módosításáról, melynek értelmében kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhetne el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben.

Paller Judit hozzátette: orvosi vizsgálatot eddig is végeztek a menedékkérők körében. Ha a menekültstátuszért folyamodó a tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot, és az ezt igazoló dokumentum birtokában léphet az ország területére. Sokan persze nem várták meg a vizsgálatok eredményét, a szűrés elvégzése mégis fontos a járványügyi kockázatok megítélésében.

"Azt fontos tudni, hogy ezek a szűrővizsgálati eredmények, bármennyire is kevés a számuk és bármennyire is nem kötődnek sokszor személyhez - olyan értelemben, hogy nem tudjuk őket gyógykezelésben részesíteni vagy járványügyi korlátozás alá vonni, ha szükséges -, de a mi számunkra egy olyan tényező, ami mindennapi kockázati értékelésként számít" - mondta az országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján leginkább a vérrel és szexuális úton terjedő betegségek fordulnak elő, jellemző a hepatitis B és C, előfordult szifilisz, olykor pedig tetvesség, rühesség is.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk