eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: a gazdáknak kell adni a földet - a nap hírei

A kormányfő szerint azokra kell bízni a földet, akik értenek hozzá. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a menekültáradat után a kötelező uniós kvótarendszertől is meg kell védeni az országot. Utasítást adott a 3-as metró felújításához szükséges kitérők és sínek közbeszerzési eljárásának kiírására a főpolgármester.

Azokra kell bízni a földet, akik értenek hozzá, ezért kell a gazdáknak adni - jelentette ki a miniszterelnök az Országgyűlésben. Orbán Viktort több ellenzéki képviselő is az állami földek értékesítéséről kérdezte az azonnali kérdések és válaszok órájában. Közölte: az összes állami föld mintegy 20 százalékát értékesítik 300 hektáros felső birtokhatárral, 20 éves elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint állami visszavásárlási jog bejegyzésével.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a menekültáradat után a kötelező uniós kvótarendszertől is meg kell védeni az országot. Szijjártó Péter napirend előtti parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott: Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a migránsok beáramlását. A Jobbik szerint a kabinetnek az Európai Bírósághoz kellene fordulnia vagy európai népszavazást kellene kezdeményeznie a kvótarendszerről. Az MSZP és az LMP közös európai megoldást sürget menekültügyben.

Letette miniszteri esküjét az Országgyűlés előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A parlament az általános politikai koordinációért felelős minisztériumként hozta létre a 3. Orbán-kormány 10. tárcáját. Az október 17-ei hatállyal kinevezett Rogán Antal múlt heti bizottsági meghallgatásán azt mondta: azt a feladatot kapta a miniszterelnöktől, hogy segítsen eljuttatni az emberek véleményét a kormányzathoz. Ennek egyik legfontosabb eszközének nevezte a nemzeti konzultációt.

Összesen 6 milliárd forinttal támogatja a kormány az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a szerződés budapesti aláírásakor hangsúlyozta: az Audi motorgyárának fejlesztésével minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak, a beruházással 380 új munkahely jön létre.

Utasítást adott a 3-as metró felújításához szükséges kitérők és sínek közbeszerzési eljárásának kiírására a főpolgármester. Tarlós István az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a projektgazda a BKV lesz, a felújítás befejezési határideje 2018 vége. Türelmet kért a Széll Kálmán téri építkezések miatti közlekedési káosztért. Mint mondta: csaknem 4 hónapot sikerült behozni a közbeszerzési eljárás megtámadása és a szerződéskötés módosítása miatt keletkezett csaknem 8 hónapos késésből. Hozzátette: a tér átalakítása 2016. május 10-én fejeződik be. Beszélt arról is, hogy önállóan gazdálkodó céget hoz létre a közbeszerzések lebonyolítására a Fővárosi Önkormányzat.

Az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya. A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére.

Csehország 50 rendőrt küld Magyarországra, akik a külső schengeni határ őrzésében segítenek a magyaroknak - döntött a cseh kormány. A cseh rendőrök várhatóan október végén indulnak Magyarországra és missziójuk december közepéig tart.

Elégedett a 2017-es budapesti vizes világbajnokság fő helyszínének a munkálataival a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség ügyvezető igazgatója. Cornel Marculescu a helyszínen azt mondta: soha nem épült még olyan gyorsasággal úszócsarnok, mint most Budapesten, a Dagály strandnál. A FINA-vezető és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a látogatás alkalmával aláírta az aréna végleges terveit.

Nyolcmillió forinttal nő a legeredményesebb parasportolók támogatása - erről kötött megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság. A közlemény szerint a 2016-os riói paralimpiára készülő sportolók Gerevich-ösztöndíjából a sikeresség arányában részesül a 16 legeredményesebb paralimpiai sportág.

A strasbourgi bírósághoz fordul a nemzeti pedagóguskari tagság miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László szerint ez ellentétes az alaptörvénnyel és az európai uniós alapelvekkel. Álláspontja szerint a kari tagság diszkriminatív is, hiszen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkalmazottjai és az önkormányzatoknál dolgozó pedagógusok számára kötelező, az alapítványi, egyházi iskolákban dolgozóknak csak ajánlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×