eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A bürokráciát csökkentő javaslatokról is tárgyal a parlament - a nap hírei

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-kataszrófára emlékeztek Kolontáron és Devecserben. A német kancellár szerint dolgozni kell a menekültválság megoldásán.

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-kataszrófára emlékeztek Kolontáron és Devecserben. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a kolontári megemlékezésen arról beszélt, hogy a felelősöket meg kell nevezni és folytatni kell az építkezést. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a katasztrófa után a kormány 30 milliárd forintot költött a helyreállításra. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen emeltek vádat,valamint számos polgári per is indult.

A Miniszterelnökség bürokráciát csökkentő javaslatairól és a 2014-es költségvetés zárszámadásáról tárgyal jövő heti ülésén az Országgyűlés. A parlament négynapos üléssel folytatja munkáját. Kedden a határozathozatalok után vitathatják meg a közigazgatási bürokráciacsökkentést tartalmazó javaslatcsomagot, amely alapján számos állami eljárási díj és járulék szűnne meg. Így január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadása, továbbá a cégkivonat, a tulajdoni lap kiadása díját.

A kormányfő politikai kabinetfőnöke szerint az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését. Rogán Antal Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: ez végső soron az ország kizárását jelentené az Európai Unióból. Úgy vélte: a javaslat mögött az áll, a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait. A Magyar Liberális Párt szerint az európai liberálisok frakciója nem kezdeményezte Magyarország kizárását az Európai Unióból. Fodor Gábor pártelnök közölte: a cél, hogy a magyar kormány vonja vissza a szerintük az alapvető jogokra veszélyt jelentő menekültügyi intézkedéseket.

Komplex rendszer védi Magyarországon a fenntarthatóság szempontjait és elveit - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkára. Bartus Gábor hangsúlyozta: végső soron az Alkotmánybíróság is léphet bizonyos fenntarthatósági esetekben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődési tanácsnak javaslattételi lehetősége van. Szólt arról is, hogy ha a magyar állam végrehajtja a 2013-ban elfogadott nemzeti fenntartható fejlődési keretstratégiát, akkor az ENSZ ajánlásait is teljesíti.

Rendkívüli ülésen vitatja meg hétfőn az eddigi lépéseket az Illatos úti vegyianyag-raktár kiürítéséről a IX. kerületi önkormányzat. A munkálatok az ütemterv szerint haladnak. A kerület polgármestere az InfoRádiónak elmondta: a 2300 tonna anyagból már 1300-at elszállítottak, várhatóan december végére befejezik a júliusban kezdett munkálatokat. Bácskai János arra is felhívta a figyelmet, a vészhelyzetről szóló híresztelések alaptalanok, szakemberek mérései szerint minden adat a megengedett határértéken belül van. Áprilisban mutatták ki előzetes laboreredmények, hogy a Budapesti Vegyiművek területén különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket.

A német kancellár szerint mérgelődés helyett dolgozni kell a menekültválság megoldásán. Angela Merkel az országos közszolgálati rádióban a tevékenységével összefüggő egyre erősebb bírálatokról azt mondta: a következő hetekben sok párttaggal beszél majd a kérdésekről és vitatott ügyekről. Kijelentette: a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről ma sem döntene másként. Hozzátette: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek Európai Unión belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére.

A mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni - erről beszélt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén. A katolikus egyházfő megnyitotta a családról szóló rendes püspöki szinódust, és közölte: a házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, de a mai ember is vágyódik a valódi szeretetre, a házasság nem utópia. A püspökök tanácskozását Ferenc pápa hétfőn nyitja meg, a szinódus október 25-ig tart. Erdő Péter bíboros az M1 műsorában azt mondta: egyre több biztató jel van, ami azt mutatja, hogy a fiatalok nagy része ma is jó családot szeretne.

Bírálja Moszkvát a szíriai elnök katonai támogatása miatt a brit kormányfő. David Cameron a BBC televíziónak adott interjúban azt mondta: a Szíriában eddig végrehajtott orosz légitámadások jelentős része olyan térségekre irányult, ahol nincs jelen az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet. Hozzátette: az orosz katonai fellépés még inkább destabilizálja a térséget, súlyosbítja a terrorveszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×