eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Elkerülhetetlen, hogy a kormány intézkedési tervet készítsen a Volkswagen-botrány miatt - a nap hírei

Elkerülhetetlennek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány intézkedési tervet készítsen a Volkswagen-botrány miatt. A külgazdasági és külügyminiszter szerint sem hasonlítható össze az 1956-os magyar menekültek helyzete a mostani népvándorlással. Nem folyik hivatalos büntetőeljárás a Volkswagen volt vezérigazgatója ellen a dízelbotrány miatt.

Elkerülhetetlennek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány intézkedési tervet készítsen a gazdasági növekedés erősítéséért a Volkswagen-botrány miatt. Lázár János a kormányzati tájékoztatón kijelentette: elrendelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívüli vizsgálatát az útépítésekkel kapcsolatban. Hozzátette: az európai csalás elleni hivatal vizsgálata alapján kételyek merültek fel a Közgépet és más cégeket is érintő beruházásokkal kapcsolatban, ezért tisztázni kell a helyzetet. A kormányzati tájékoztatón bejelentette távozását Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Számos állami díj és járulék megszüntetésére tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: januártól eltörölhetik az okmánycserék, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint sem hasonlítható össze az 1956-os magyar menekültek helyzete a mostani népvándorlással. Szijjártó Péter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel folytatott tárgyalásán hangsúlyozta: a forradalom után Magyarországot elhagyó emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi hatóságokkal, tisztelték más országok törvényeit. Korábban az igazságügyi miniszter utasította vissza a Le Figaro francia napilap honlapján megjelent levelében az 1956-os párhuzamot.

A forint gyengülése növelte az államadósságot a második negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az államháztartás névértéken számításba vett bruttó adóssága 2015 második negyedévének végén 25.878 milliárd forint, a GDP 79,6 százaléka volt, szemben a múlt év végi 76,9 százalékkal. Az adósság növekedéséhez a forint gyengülése 508 milliárd forinttal, a nettó hitelfelvétel pedig 397 milliárd forinttal járult hozzá.

Új vezérigazgatója van a Főgáznak. Králik Gábor korábban az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázüzletági vezérigazgató-helyettese és a Magyar Földgázkereskedő Zrt. elnöke volt és a hazai földgázellátás biztonságának megteremtéséért felelt. Az új vezérigazgató kiemelt feladatának tekinti az ellátásbiztonság szavatolását és minőségi szolgáltatás nyújtását.

Ismét piacvezető a Suzuki Magyarországon. A Vitara márciusi bevezetése óta nő a márka értékesítése, a cég részesedése szeptemberben 14,8 százalékra nőtt, ezzel visszanyerte vezető pozícióját a magyar gépjárműpiacon. A Vitara megőrizte elsőségét a szabadidőautó kategóriában, és az év első kilenc hónapjában is vezeti az értékesítési listát, 2119 eladott darabbal.

Nem folyik hivatalos büntetőeljárás a Volkswagen volt vezérigazgatója ellen a dízelbotrány miatt. A braunschweigi ügyészség azt közölte: a Martin Winterkorn elleni eljárás megindításához nem áll rendelkezésre konkrét és meglapozott gyanú. A vezérigazgató a múlt héten mondott le posztjáról az Egyesült Államokban kirobbant emissziós-botrány miatt. Távozásakor közölte, hogy nem volt tudomása a csalásról.

Horvátországban óvadék ellenében szabadon engedik Ivo Sanader volt kormányfőt, miután a legfelsőbb bíróság megszüntette az ellene indult első fokú eljárást egy korrupciós ügyben. A politikust azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt saját, illetve pártja céljaira.

Egy kanadai utasszállító miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit. A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint a repülőgép úgy haladt át a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának legmagasabb szintű riasztását. Miután a pilóták észlelték a két Gripen vadászgépet, felvették a kapcsolatot a magyar földi irányítással.

Négyszeresére emelték a mosógépcsere program támogatási keretét, az eredetileg tervezett 500 millióról 2 milliárd forintra. Ennek köszönhetően 44 ezer család cserélheti le régi mosógépét, a korábban tervezett 12 ezer helyett. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: mindenki megkaphatja a támogatást, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be. A nyertesek évente akár 12 ezer forintot is megtakaríthatnak.

Októberre is fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly a közrend és a közbiztonság fenntartásával, illetve a bűncselekmények megelőzésével indokolta a rendelkezést. A rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, és a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

Gálával ünnepli Törőcsik Mari 80. születésnapját a Nemzeti Színház. A teátrum kiállítást is rendez, amelyen olyan tárgyakat is szeretne bemutatni, amelyeket a színésznőről őriznek tisztelői. A színház várja azok jelentkezését, akik fotókkal, jegyekkel, egyéb tárgyakkal rendelkeznek és ezeket ideiglenesen a kiállítás rendelkezésére bocsájtanák. Azoknak, akik a tárlat időtartamára felajánlják személyes emléktárgyukat, különleges ajándékkal kedveskedik a Nemzeti Színház.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×