eur:
394.65
usd:
365.24
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét megindult a belföldi légiforgalom - 25 éve történt

1990. május 21. hétfő: Az Országgyűlés megválasztja a miniszterelnököt és megvitatja a kormányprogramot. Hivatalosan június 21-én, azaz egy hónap múlva alakul meg a budapesti értéktőzsde.

Az újonnan megalakult Országgyűlés munkája fontos állomásához érkezett: a választások után két hónappal megválasztja a miniszterelnököt és megvitatja a kormányprogramot. A kormányalakítási ülésszak holnap kezdődik. Soltész István, a Ház főtitkára elmondta, a tervekhez képest elhúzódtak a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásai. Az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy a parlamenti bizottságok
egyetlen napon hallgatják meg valamennyi miniszterjelöltet. Szükség volt azonban arra, hogy mind a meghallgató testületnek, mind pedig a meghallgatandó félnek elegendő idő álljon rendelkezésére a felkészüléshez. Így még az ülésszak napjának délelőttjén is folytatódik a miniszterjelöltek meghallgatása. A kormányalakító ülésszakon elhangzik Antall József kormányprogramja, amelyhez véleményt fűznek a parlamenti pártcsoportok vezetői és a pártokhoz nem tartozó képviselők megbízottja. A kormányprogram vitájának lezárása után határoz a plénum a program elfogadásáról és egyben a miniszterelnök megválasztásáról, majd következik a miniszterek bemutatása és a kormány eskütétele az Országgyűlés előtt.

Hivatalosan június 21-én, azaz egy hónap múlva alakul meg a budapesti értéktőzsde. Az alakulás elsősorban jogi jelentőségű lépés lesz a magyar értéktőzsde kifejlődésének több éves folyamatában, hiszen már napjainkban is tőzsdei forgalmat bonyolítanak le az Értékpapír Kereskedelmi Megállapodás tagjai a Váci utcai Nemzetközi Kereskedelmi Központban. Hardy Ilona, az Értékpapír Kereskedelmi Titkárság vezetője elmondta, hogy a budapesti értéktőzsde jogelődjének és előfutárának számító Értékpapír Kereskedelmi Megállapodás jelenlegi tagjaiból várhatóan 20-25, az ezekben a hónapokban alakuló új tőzsdecégek közül pedig 5-10 válik az értéktőzsde alapító tagjává.

Három évtizedes szünet után ismét megindult a belföldi légiforgalom Magyarországon. A nyíregyházi repülőtérről 14 utassal a fedélzetén a levegőbe emelkedett a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Repülőgépes Szolgálatának menetrendszerű utasszállítója. A gép egy óra múlva landolt Budapesten, a budaörsi repülőtéren. A visszautat délután teszi meg a főváros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye között. Pokaraczki András igazgató, a MÉM Repülőgépes Szolgálatának nyíregyházi országos központjában elmondta, hogy Nyíregyháza és Budapest között egyelőre hétfőn és csütörtökön közlekednek a gépek. A második légijárat Kaposvár és Budapest között holnap indul, és a kezdeti, kísérleti időszakban ez is hetente kétszer lesz majd igénybe vehető. Az igazgató szerint később Szekszárdot és Egert is bekapcsolják a belföldi légiközlekedésbe.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×