eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs gyanúsítottja a Buda-Cash ügyben indult nyomozásnak - a nap hírei

Megerősítette a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindítását az Európai Bizottság szóvivője. Több tízezren vettek részt Moszkvában a Borisz Nyemcov emlékére rendezett gyászmeneten.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság - erősítette meg a testület klíma- és energiapolitikáért felelős szóvivője. Anna-Kaisa Itkonen elmondta: a brüsszeli testület szerint a magyar energiaszabályozás nem felel meg az uniós jognak. A BruxInfo úgy tudja: a bizottság a magyar gyakorlat több elemét összeegyeztethetetlennek látja a belső energiapiaci előírásokkal. Diszkriminatívnak tartják például, hogy a háztartásoknak és közületeknek kevesebbet kell fizetniük a hálózat használatáért, mint más körnek. A BruxInfo megjegyezte: a mostani eljárásnak nincs köze a rezsicsökkentéshez. Hasonló eljárás folyik vagy indult még hat másik uniós tagállam ellen.

Hétfőtől április 30-áig kell megkapniuk a jelzálogalapú devizahiteleseknek a pénzintézet tájékoztató levelét az elszámolás és a forintosítás részleteiről. A nem jelzálogalapú hitelek felvevői az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást. A Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az árfolyamgátas szerződéssel rendelkezők esetében elsősorban a gyűjtőszámlán lévő összegek tűnhetnek el az elszámoláskor. Freisleben Vilmos arra is felhívta a figyelmet, hogy a követeléskezelőhöz került hiteltartozások esetében is van elszámolás.

A házelnök javaslata alapján elfogadott új munkarenddel folytatja hétfőn munkáját az Országgyűlés. Két hétre fogadják el a napirendet, szavazások és viták azonban csak az első héten lesznek. A Ház az első héten hétfőtől csütörtökig ülésezik. Az első ülésnap a többi között a paksi atomerőmű bővítéséről vitáznak a képviselők, emellett a földgázellátásról, a közigazgatási és a jogállási törvény módosításáról is szó lesz. A képviselők kedden harminc évre titkosíthatják a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy részét.

Továbbra sincs gyanúsítottja a Buda-Cash ügyben indult nyomozásnak - erősítette meg az InfoRádiónak a cég vezetőjének, Tölgyesi Péternek az ügyvédje. Bánáti János annyit közölt, hogy a kihallgatások folyamatban vannak, főként a Budacash és az érintett bankok munkavállalóit kérdezik ki a sikkasztás gyanújával indult eljárásnál. A jogi képviselő azt is megerősítette: a Buda-Cash vezetői az országban vannak, és a hatóságok rendelkezésére állnak. A jegybank kedden függesztette fel a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, mert a gyanú szerint a cég az elmúlt 10 évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti a 100 milliárd forintos nagyságrendet.

Akkor is lehet hibás egy jogszabály, ha nem sérti meg az alaptörvényt - mondta az Alkotmánybíróság napokban hivatalba lépett új elnöke. Lenkovics Barnabás a távirati irodának adott interjúban hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság nem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati intézkedéseket, feladata az, hogy meghatározza a politikai mozgástér jogállami kereteit. Lenkovics Barnabás korábban azt mondta: a bizalom jelének tekintené, ha a testület visszakaphatná 2011-ben elvett hatásköreit. Akkor az Alkotmánybíróság vizsgálhatná a sokat vitatott termőföldadó kivetését is, amit jelenleg nem tehet meg.

A természetföldrajzi adottságokat figyelembe véve helyes stratégiai döntésnek tartja az atomenergia használatát Magyarországon a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója. Varró László az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor arra is felhívta figyelmet, hogy a következő évtizedekben Európában a nap- és szélenergiából várható a legnagyobb növekedés. Szólt arról is, hogy az elektromos autók akkumulátorainak kapacitása még hosszú évtizedekig nem oldja meg az esetleges ellátási problémákat.

Több tízezren vettek részt Moszkvában a meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov emlékére rendezett gyászmeneten. A moszkvai hatóságok a jogszabály ellenére engedélyezték a felvonulást. Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb bírálóját péntek éjjel ölték meg több lövéssel Moszkva központjában. Az ország több más városában is emlékező rendezvényeket tartottak. Az orosz nyomozóhatóságok hárommillió rubel, vagyis mintegy 13 millió forint jutalmat ajánlottak fel annak, aki információkkal segíti a tettes megtalálását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×