INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szijjártó Péter: a váratlan változások korszakát éljük

Infostart / InfoRádió
A parlamenti pártok együttműködését kérte a nemzeti külpolitikai célok elérése érdekében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a parlamentben, a tavaszi ülésszak nyitónapján a nemzeti külpolitika legfontosabb céljairól beszélt, így a többi között arról, hogy aláírják Oroszországgal a gazdasági és energiabiztonsági megállapodásokat. A Ház megszavazta az új munkarendet.

A napirend előtt felszólaló Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a váratlan változások korszakát éljük, amelyek soha nem látott kihívások elé állítják a nagyüzemre kapcsolt nemzeti külpolitikát. Célként határozta meg a Németországgal kötött stratégiai szövetség megerősítését, az amerikai-magyar együttműködések javítását, az ukrajnai béketörekvések támogatását és az oroszokkal kötendő pragmatikus megállapodásokat.

A parlamenti pártok együttműködését kérte a nemzeti külpolitikai célok elérése érdekében a külgazdasági és külügyminiszter.

A fideszes Rogán Antal és a kereszténydemokrata Vejkey Imre pártja támogatásáról biztosította a kormány külpolitikáját. Az LMP-s Schiffer András szerint viszont az Orbán-kormány összekeveri a diplomáciát a kalmárkodással. Magyarországnak nyilvánvalóvá kellene tennie, hogy mit gondol az oroszok jogtiprásairól - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Megismételte, hogy pártja ellenzi az amerikai szabad-kereskedelmi egyezmény megkötését is.

A szocialista Tóth Bertalan azt mondta, a Fidesz belpolitikai célokra használja a diplomáciát, de az MSZP nem asszisztál ehhez. A párt tehát nem vesz részt több olyan egyeztetésen, mint amilyen a szombati volt. A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a magyar külpolitikának azért kellene küzdenie, hogy Kárpátalja autonómiát kapjon, az ottani magyarokat pedig ne vigyék el harcolni Kelet-Ukrajnába.

Az Országgyűlés ülése előtt sajtótájékoztatót tartott a frakcióval nem rendelkező Együtt valamint a PM és a Magyar Liberális Párt is. Mindannyian szót emeltek Vlagyimir Putyin keddi látogatása ellen. Azzal érveltek, hogy az orosz elnök egy diktátor, akinek fogadásával Orbán Viktor kormányfő tovább növeli Magyarország kiszolgáltatottságát.

Hanganyag: Herczeg ZsoltA címlapról ajánljuk