eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

10 év óta augusztusban volt a legalacsonyabb az államháztartás hiánya - a nap hírei

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a héten. Már sehol sincs érvényben a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség.

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a héten. A képviselők a hét közepén elfogadhatják a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei.

Elutasította a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen benyújtott devizahiteles keresetét a Fővárosi Törvényszék. A bíróság egy keresetet tárgyalt. A hasonló ügyekben eddig 51 elsőfokú ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék. A testület 48 hitelintézet keresetét utasított el, háromnak részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy pénzintézet visszalépett a pereskedéstől, egy ügyben pedig csütörtökön még kiegészítő ítéletet hoz a bíróság.

Több mint 10 év óta augusztusban volt a legalacsonyabb az államháztartás havi hiánya - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A deficit 7,4 milliárd forint volt, az első nyolc havi hiány pedig 858,8 milliárd, ami az éves előirányzat 87,2 százaléka. Az idei költségvetési egyenleg alakulását pozitívan befolyásolták a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a folyamatok a korábbi évekhez képest az év második felében fejtik ki a hatásukat. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A termelés és a munka fontosságát hangsúlyozta Zalaegerszegen a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Zalaco Zrt. több mint egymilliárd forintos beruházással megépített új gyáregységének avatásán elmondta: a családi vállalkozás fejlesztése is azt mutatja, hogy tartós gazdasági növekedés és a jólét megteremtése csak fejlesztésekkel, beruházásokkal, a munkán keresztül valósítható meg.

Megjelent a lakossági fűtésrendszer korszerűsítésére kiírt pályázat. A részletes dokumentáció megtalálható a kormányzati honlapon. A tárca 1 milliárd forinttal támogatja a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével megvalósuló korszerűsítését. A gázkazánok cseréjével jelentősen csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás.

A jövő évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti a Liga Szakszervezetek. Az érdekképviselet azt javasolja, hogy a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek állapodjanak meg egy 3 éves felzárkóztató programról, valamint 2017-ig minden évben úgy emelkedjenek a legalacsonyabb bérek, hogy a ciklus végére a minimálbér összege megegyezzen a létminimum összegével.

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság a villamos energia, illetve földgáz eljuttatásának minőségére, egyebek mellett az ellátás folyamatosságára, valamint az üzemzavar-elhárításra, másrészt a kapcsolattartásra, az ügyintézésre összpontosít. Összesen mintegy 20 ezer felhasználót keresnek fel a kérdezőbiztosok.

A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is jól teljesített a magyar turizmus - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder Béla elmondta: az első 7 hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt. A kormány számára az ágazat kiemelt jelentőségű, a GDP-hez való hozzájárulása 9 százalékos, míg a foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot.

Már sehol sincs érvényben a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az összesítés szerint több mint 321 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 120 kilométeren másodfokú, mintegy 200 kilométeren első fokú. A belvíz ellen 36 szakaszon védekeznek.

Letette hivatalos esküjét az új lengyel kormány. A pénteken már bemutatott kabinetről október 1-jén tartanak bizalmi szavazást. Ewa Kopacz kinevezett miniszterelnök, a lengyel parlament eddigi elnöke, azután állította össze az új kormányt, hogy elődjét, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé választották, és ezért távozott posztjáról. Az átalakított kormányban a jobbközép Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt alkotta koalíció politikusai foglalnak helyet. Ewa Kopacz lemondott házelnöki posztjára Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter az új jelölt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×