eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elindult a BuBi

Vége a tesztüzemnek, most már bárki kipróbálhatja a budapesti közbringarendszert.

Egy igazi biciklirajongó, Nagy Ervin színművész pattant kerékpárra és próbálta ki a budapesti közbringarendszert. Az InfoRádiónak azt mondta: már gyerekkorában megszerette a drótszamarat, most színházba is azzal jár, emellett a BuBit is használja és ajánlja mindenkinek.

Voltam BMX-bandita, tehát ilyen szempontból korán kezdtem. Az első emlékeim egy tacskóról vannak, amivel faroltam öt éves koromban. Mikor Pestre kerültem inkább tömegközlekedtem, de mióta a Katona József Színház tagja vagyok sokat biciklizek. Szerintem jó kiegészítő közlekedési formája a BuBi a fővárosi tömegközlekedésnek. Ez nem egy bringakölcsönző. Nagyon mobilissá teszi az embert, ezért ajánlanám.

A BuBi tesztüzeme véget ért, most már élesben megy a rendszer. A 2300 próbakerekező másfél hónapig használta a kerékpárokat és osztotta meg a tapasztalatait. Kürti Gábor is tesztelt; az InfoRádiónak azt mondta: örül az új közlekedési alternatívának, igaz, egy kicsit lomhának tartja a kerékpárt.

"Nagyon jó, egy panaszom lenne az az, hogy tömör kerékpár-gumik vannak, és agy nehéz velük tekerni. Remélem, lesz ebben változás."

A kritikai észrevételeket szívesen fogadja a Budapesti Közlekedési Központ - mondta Vitézy Dávid vezérigazgató, aki azt is elárulta, hogy lesz kerékcsere.

"Igyekszünk segíteni, egyrészt áthangoltuk a váltókat, hogy könnyebb legyen tekerni, illetve tesztelünk új tömör gumit, amely drágább, de másfél kilogrammal könnyebb. Ha beválik, ezt alkalmazzuk majd."

A Magyar Kerékpáros Klub elnöke örül a BuBi-nak, de László János szerint a biciklitárolók túl sok helyet vesznek el a járdából, és probléma az árszabályozás is.

"Túl sok a járdán a kerékpár, ezen változtatni kell, azon leszünmkl hogy minél több állomás lekerüljön a járdáról. A regisztrációs díj pedig túl magas, miközben a használati díj növekedése túl lassú."

A BuBi árairól megkérdeztük Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest. A politikus közölte: igyekeztek több kedvezményt is biztosítani.

"Bevezettük a Start-bérletet, ami azt jelenti, hogy idén december 31-ig 3000 forintért lehet venni egy bérletet, amiből 1500 forintot lehet felhasználni, és van egy féléves konstrukció 8000 forintért, amelyből 3000 forint használható fel, az éves bérlet 12000 forint, amelyből 5000 forint használható fel."

A közbringarendszert - amelynek működtetése évente 250 millió forintba kerül - a fővárosi önkormányzat50 millió forinttal támogatja, a főszponzor, a MOL 122 millió forintot költ rá, a jegy- illetve bérleteladásokból pedig 70 millió forintra számítanak.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×