eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Csóti: hamarosan csökken a börtönök túlzsúfoltsága

Több férőhely lesz a börtönökben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csóti András közölte: fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt, és Budapesten, valamint Szombathelyen lehet még bővítés. Emellett egy ezer férőhelyes új intézmény létrehozását is tervezik. A büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg több mint 140 százalékos a telítettség.

"Egy program alapján folyamatosan dolgozunk új büntetés-végrehajtási férőhelyek kialakításán. Ennek eredményeként 2014-ben és 2015-ben jelentős számú új férőhely fog rendelkezésre állni a legkorszerűbb feltételek mellett, de a legköltséghatékonyabb módon, részint saját erőből kivitelezve" - ismertette Csóti András.

Hozzátette: az idén Martonvásáron és Budapesten biztosan sikerül bővíteni a férőhelyeket, és bízik abban, hogy Szombathelyen is célba ér a fejlesztés. Mindez körülbelül 700 új férőhelyet jelent.

"Összesen több mint 1800 új, vagy korszerűsített, felújított férőhelyet kívánunk a rendszerbe bevonni, elsősorban a legnagyobb gondot jelentő észak-magyarországi régióban" - jelezte a vezérőrnagy.

Elmondta, hogy a szirmabesenyői intézet 500 fős fejlesztése szerepel a programokban, ehhez a szükséges források is rendelkezésre állnak. Ugyancsak reális lehetőség van arra, egy új, ezer fős intézetet építsenek, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Szolnok megye valamelyik kapcsolódási pontján. Ezzel az ott elhelyezett fogvatartottak zsúfoltságát is csökkenteni tudják, illetve a lakóhelyhez lehetőség szerinti legközelebbi elhelyezést is megvalósíthatják.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként most talán elhelyezés szempontjából legkedvezőbb helyzetben a fiatalkorúak vannak, komoly adósságunk van viszont a nőket illetően. Jelenleg 2 és fél büntetés-végrehajtási intézetben lehet elhelyezni női fogvatartottakat. Az új intézmény azonban erre is alkalmas lesz" - hangsúlyozta Csóti András.

A büntetésvégrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról is, hogy megkezdődött a büntetés végrehajtásban dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, a szaktárca közvélemény kutatással méri fel az igényeket.

Feladatukról szólva elmondta: végrehajtó szervezetként az a dolguk, hogy a kiszabott ítéletet végrehajtsák, közben garantálják a rendet és a biztonságot, és felkészítsék az elítélteket a társadalmi visszailleszkedésre.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×