eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezeket kell tudni az önkormányzati választásokról

Megjelent a Századvég Alapítvány tanulmánya, amelyben olvashatók a közelgő önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb szabályok, tudnivalók, szabályozási érdekességek és határidők.

Az önkormányzati választásokról szóló tanulmány összefoglalja a helyi és nemzetiségi önkormányzati választási rendszerre vonatkozó alapvető ismereteket, illetve az egyes választási határidőkhöz, határnapokhoz megfelelő magyarázattal szolgál. A helyi önkormányzati választások jelentőségét növeli, hogy Magyarországon összesen közel 3200 települési és megyei önkormányzat működik - olvasható a tanulmányban.

Mintegy kilenc millió választó dönt arról, hogy - a polgármesterekkel együtt - az elkövetkezendő öt évben ki lesz az a több mint 16 000 képviselő, és a mögöttük álló politikai erők, akik meghatározzák és befolyásolják az egyes községek, városok, megyék és a főváros helyi közérdekű ügyeit, működését, gazdálkodást - rövid és hosszú távú jövőjét.

A helyi önkormányzati választásokra vonatkozó szabályozás anyagi jogi része tartalmazza, hogy kik rendelkeznek aktív (választó) és/vagy passzív (választható) választójoggal, a lakosságszámhoz mérten mekkora a képviselő-testület, közgyűlés létszáma, az eljárási szabályok pedig a választás lebonyolítására vonatkoznak a köztársasági elnöki kiírástól egészen az eredmény megállapításáig, a választási iratok megsemmisítéséig.

Ezekhez kapcsolódóan változás, hogy a polgármestert és a képviselő-testületet öt évre választják. A szabályok megengedik, hogy helyi lakcím nélküli magyar, illetve EU tagállam állampolgárra is lehet szavazni. A főpolgármester-jelöltséghez elegendő legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlása. Átalakult a fővárosi közgyűlés, amelynek a megválasztással tagja mind a huszonhárom kerületi polgármester.

A nemzetiségi önkormányzati választási szabályokra is kitér tanulmány, ugyanis a szavazás napja és a választási határidők is megegyeznek a helyi önkormányzati választással. A nemzetiségi választáson az lehet választó és választható, aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel. A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának új feltétele - a visszaélések elkerülése érdekében -, hogy településen az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma, a legutolsó népszámlálás összesített adatai szerint a harminc főt elérje; illetve a területi nemzetiségi önkormányzat esetében pedig, hogy a fővárosban, megyében kitűzött települési választások száma legalább tíz legyen.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a törvény erejénél fogva ki kell tűzni.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×