eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Varju László - Miért gondolja jogosnak a lelépési pénzt?

Bár visszakerült az Országgyűlésbe, Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője mégis fölvette korábban a mandátuma elvesztése miatt járó 1,4 millió forintos lelépési pénzt. A politikus azzal érvelt a kifizetés jogossága mellett, hogy egy korábbi ítélet nyomán több száz ezer forintot kellett fizetnie a fideszes Papcsák Ferencnek, mert megsértette jó hírnevét.

Egymilliót kaszált választási bukásán Varju László - írta a Blikk. A Demokratikus Koalíció képviselője ugyanis az április 6-ai választáson éppen nem jutott be a parlamentbe, elvesztette mandátumát, ám mivel pártja májusban a korábban országgyűlési mandátumot nyert Molnár Csabát is delegálta az Európai Parlamentbe, az ő helyét Varju László vehette át az Országgyűlésben, így a képviselő június 30-adikán újra esküt tett.

A kettő között azonban a politikus kérte a mandátuma megszűnése miatt járó ellátás egyösszegű kifizetését. A lapot az Országgyűlés sajtóosztálya arról tájékoztatta, hogy mivel Varju László alapfizetése havi 394 ezer forint volt, így bő 2,3 millió forint járt a politikusnak, amiből adózás után - beleszámítva a kétmillió feletti rész 75 százalékos különadóját - 1,4 milliót kapott kézhez.

Az InfoRádió megkeresésére a képviselő jogosnak tartotta a pénz felvételét:

"A két hónapos mandátumhiányt kivéve a többi pénzt azt ebben a politikai perben bírósági eljárásban visszafizettem, befizettem, azzal amit a XIV. kerület Polgármesterével folytattam, ennek megfelelően jártam el és a köz pénzét ilyen módon fizettem be, ennek megfelelően tartottam jogosnak ezt."

Varju László arra a perre utalt, amelyet a fideszes Papcsák Ferenc, a XIV. kerület polgármestere indított és nyert meg ellene. Tavaly ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla 650 ezer forint és kamatainak megfizetésére kötelezte Varju Lászlót, mert egy 2010-es közleményével megsértette Papcsák Ferenc jó hírnevét. Arra a kérdésre, hogy mi köze ennek a képviselői mandátumához, Varju László a következővel válaszolt:

"A Papcsák Ferenccel folytatott, ez egy politikai per volt, amit lényegében a Fidesz és a Papcsák úr személyében indított velem szemben. Ezt a pénzt arra használtam fel, hogy az ezzel kapcsolatos bírságot, ami szerintem teljesen jogtalan ennek megfelelően befizettem és visszafizettem."

Persze lelépési pénzt nem csak Varju László kapott, ám egyedül neki lett ismét mandátuma. Ahogy azonban a Blikk is kiemeli, a képviselői lelépési pénz jókora előjog, hiszen a képviselőket eleve négy évre választják, továbbá a munkavállalóknak négy év után a hatályos szabályozás alapján csupán egyhavi végkielégítés jár.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×