eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hunvald-ügy - Hűtlen kezelés miatt új eljárás lesz a volt polgármester ellen

A Kúria elkülönítette Gál György és társai büntetőperétől - az abban másodrendű vádlottként elítélt - Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester ellen hűtlen kezelés ügyében felhozott vádakat, és új eljárást rendelt el.

Az elkülönítésről hozott keddi döntés után a Kúria ítéletet hirdetett az alapügyben, majd rövid szünet után tárgyalást tartott, és hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla ítéletét, valamint új eljárásra utasította a táblabíróságot, egyúttal bővítette a hivatali visszaéléssel kapcsolatos tételek számát.

A Kúria azokat az ügyészség által hűtlen kezelésnek minősített - többek között Czibula Csabával, a Vállalkozók Pártja akkori elnökével a VII. kerületi önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos - vádakat különítette el. Ezeket együtt kell elbírálni Hunvald György és Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester ügyével, amely első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyt. A hűtlen kezelés vádját megalapozó tanácsadói szerződések hasonló elvek alapján működtek, mint a lakáskiutalások rendszere. Alapvetően belső politikai megállapodás született arról, hogy kiket, milyen módon jutalmaznak olyan szerződésekkel, amelyek mögött nincs érdemi teljesítés - mondta az MTI-nek Bajkai István, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője.

A PKKB első fokon mindkét vádlottat felmentette bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódott volna, de a Kúria keddi döntése alapján a Szegedi Ítélőtáblán lesz a másodfokú eljárás folytatólagosan elkövetett egyrendbeli hűtlen kezelés vádjával.

A Kúria indoklása szerint azért van szükség új eljárásra, mert a Szegedi Ítélőtábla előtt már folyt az alapügy másodfokú tárgyalása, amikor a PKKB-n megtörtént a vádemelés ugyanolyan cselekmény miatt, és ugyanezen okból a Kúriának sem volt módja egy eljárásban elbírálni ezeket az ügyeket.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, a büntetőkollégium szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Kúria Hunvald büntetését a hűtlen kezelés ügyében felhozott vádak elkülönítése után mérsékelte egy évre, azzal a kitétellel, hogy a Szegedi Ítélőtábla köteles ezt követően határozni és büntetést kiszabni a még jogerősen el nem bírált vádpontokban.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×