eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Valamennyi vízfolyás árad Magyarországon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összegzése szerint valamennyi hazai vízfolyás árad, bár a nagyobb folyóké egyelőre nem jelentős. Országosan 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az elmúlt két napban, csak az Alsó-Tisza vidékén több mint ezer hektárral.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokú - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint kedden Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazhat, és az erős szél miatt hóátfúvások is kialakulhatnak.

A védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak - mondta az OKF főigazgatója.

Az OKF közölte: jelenleg öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár, ami közel 30 ezerrel több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétett összegzés szerint mintegy 2648 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Ebből elsőfokú a Túron, a Lónyai-főcsatornán, a Bodrogon, a Tarnán, a Murán és a Tiszán, másodfokú a Taktán, a Sajón, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön, az Ipolyon és a Rábán, harmadfokú pedig a Krasznán, a Hortobágy-Berettyón, a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön, valamint a Zalán.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyó felső szakasza ugyanakkor elsőfokú készültség mellett apad.

A Felső-Tisza folyóin jelenleg minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közölte: a kedden lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A Zagyva vízszintje Jászteleknél szerda reggel ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá csökkent, de az újabb áradás a déli órákban megállítja a folyó apadását.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a délelőtti apadás után újra emelkedik a Zala, a Mura, a Kerka és a Principális-csatorna vízszintje. Zalaapátinál harmadfokú készültség mellett a vízszint meghaladta a töltéskorona szintjét, ezért nyúlgátakat építettek.Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lassú apadást jelez előre a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán. Reggeli közleményük szerint a vasi megyehatárhoz közeli Vágnál várhatóan nem éri el a harmadfokú készültség szintjét a legmagasabb vízállás, amely csütörtök reggel csökkenhet a másodfokú szint alá. Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá csökkenhet a folyó vízszintje. A Marcal tetőzését csütörtök estétől várják a szakemberek; a Répce tovább apad.

Vas megyében ismét áradásnak indultak a folyók és patakok: a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradás kezdődött.

Az Alsó-Tisza vidékén az elmúlt két napban több mint ezer hektárral, 33 650 hektárra nőtt a belvízzel borított terület nagysága. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest kismértékben, 50 hektárral nőtt, jelenleg 27 200 hektár van víz alatt. A Hortobágy-Berettyó és a belvízcsatornák mentesítése érdekében megkezdték a Nagyiváni-tározó igénybevételének előkészítését.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta a belvízzel elöntött terület nagysága; összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt. Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget: az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek; nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése szerint szerda kora délután 7 megyében 18 mellékúton volt még teljes útzár az ár- és belvízi helyzet miatt.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×