eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Országos sztrájkot hirdet a PDSZ - a nap hírei

Mielőbbi tárgyalásokat javasol a devizahitelesek problémájának megoldásáról a pénzügyi jogok biztosa. Országos sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Román film kapta az Arany Medvét a Berlinárén.

A háromoldalú tárgyalások mielőbbi megkezdését javasolja a kilakoltatással fenyegetett devizahitelesek problémájának megoldásáról a pénzügyi jogok biztosa. Doubravszky György az MTI Hírcentrumnak a Kossuth téren tartott tüntetésen azt mondta: az egyeztetéseket már 9 nap múlva meg kellene kezdeni. A Parlament elé a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete hirdetett demonstrációt. Doubravszky György megismételte: a kilakoltatással fenyegetett mintegy 170 ezer család gondjainak megoldásáról a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek szakértőinek kell mielőbb tárgyalniuk.

A pénteki határidőig 588 pályázó jelentkezett az ócsai lakóparkban épült szociális lakások bérleti jogára. A nyertesek kiválasztásának határideje március 25-e. A pályázat lebonyolítására a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapott felkérést.

A hallgatói szerződés nem büntetőadó, hanem a költségek visszafizetése - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az osztrák Wiener Zeitung című lapnak adott interjúban azt mondta: a felsőfokú tanulmányok mindenkinek ingyenesek, akik készek a diplomájukért felelősséget vállalni. Hangsúlyozta: aki belföldön marad, annak nem kell fizetnie, aki külföldre megy dolgozni, annak utólag ki kell fizetnie felsőoktatási képzését abból a többszörös jövedelemből, amelyet külföldön keres.

Csak feltételekkel vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A szervezet elnöke a soproni közgyűlés után közölte: csak akkor hajlandók egyeztetni, ha a kerekasztal működésének idején nem változik a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést. Nagy Dávid hangsúlyozta: közös érdek a felsőoktatás helyzetének rendezése, de inkorrektnek tartják az egyeztetési folyamat idején közölt jogszabályi változásokat, főként az alaptörvény tervezett módosítását, mert az megkérdőjelezi a kerekasztal mandátumát és kompetenciáját is.

Határozatlan idejű országos sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke szerint teljes kudarccal zárult az öt fordulós, pénteken befejeződött tárgyalássorozat, minden kompromisszumos javaslatukat elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője. Mendrey László közölte: várhatóan a március 15-ei ünnepségek utáni időszakra hirdetik meg sztrájkjukat. Az oktatási államtitkárság szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sztrájkja nem szolgálja a pedagógusok érdekeit.

Az időben elkezdett felkészülést tartja a sikeres árvíz elleni védekezés zálogának a köztársasági elnök. Áder János Szolnokon úgy fogalmazott: a gátak magasítása, a töltések megerősítése, a logisztikai tevékenység megszervezése hosszú évek munkáját jelenti, amelyeket nem az utolsó pillanatokban kell elvégezni. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt hangsúlyozta: a gátrendszerek kiépítése mellett folytatták a Vásárhelyi Terv részeként a vésztározók kialakítását, ahová szükség esetén sok millió köbméter víz kiengedhető.

A Malév újraindítására szólította fel a kormányt az MSZP. Józsa István, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a légitársaság hiánya jelentős károkat okozott a nemzetgazdaságnak, a fővárosnak, a vendéglátóhelyeknek, a cég egykori dolgozóinak és a szakmai beszállítóinak is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszában azt közölte: a Malév működését a korábbi kormányok lehetetlenítették el.

Lapinformáció szerint 20 százalékos létszámleépítést terveznek tavasszal a Városházán. A főpolgármester megerősítette a Népszabadság értesülését, de hozzátette: nem egyszerűen elbocsátásokról van szó. Tarlós István emlékeztetett: a fővárostól különböző feladatok és hatáskörök kerültek el az oktatás és az egészségügy területén is, így az ezekhez kötött feladatok ellátására már nincs szükség a Városházán. A létszámcsökkentésről a hónap végén kezdődnek a tárgyalások.

Már március 15-e előtt is összeülhet a pápaválasztó konklávé, ha addig megfelelő számú bíboros gyűlik össze Rómában - jelentette be a Vatikán szóvivője. Federico Lombardi elmondta, hogy eredetileg a pápa február 28-ra időzített lemondásától számított 15-20 napon belül kezdődhetne meg a pápaválasztó konklávé, azonban ezt az időszakot arra szabták meg, hogy a világ minden részéből megfelelő számban érkezhessenek bíborosok Rómába.

Román alkotás, Calin Peter Netzer rendező filmje kapta az Arany Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az alkotás korábban elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját is. A zsűri nagydíját egy bosnyák alkotás kapta. A film főszereplője megkapta a legjobb színésznek járó Ezüst Medvét is. Magyar alkotás ezúttal nem szerepelt a seregszemle versenyprogramjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×