eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mesterházy: A józan politika az IMF-hitelt választja

Magyarország ugyan tudja a piacról finanszírozni a saját államadósságát, ám ezt magasabb kamatfelárral teszi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Valóban tudjuk a piacról finanszírozni az államadósságot, de nem mindegy, milyen kamatfeláron. Ez a felár ugyanis 2,5-szerese annak, ami egy egy évvel ezelőtt megkötött IMF-megállapodás alapján elérhető lett volna. Vagyis lehet a piacról finanszírozni, csak sokkal drágábban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke hozzátette: a tavaly jelzett felárhoz képest 137 milliárd forinttal többet fizetünk ki hitelért, mint amit a kormány korábban tervezett. Emlékeztetett: a felsőoktatásra 127 milliárd forintot irányzott ellő a költségvetés.

Mivel az államnak az adófizetőktől van pénze, a magasabb felárat ők fizetik meg - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve: drágán lehet csak az országot fizetni, márpedig ha van olcsóbb megoldás, akkor egy józan politika azt választja.

Úgy vélte, lekerült Magyarország a befektetők térképéről, a magyar cégek nem kapnak bankhitelt, nem tudnak beruházni, nincs saját forrásuk és kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet. Lefagyott a magyar gazdaság - mondta a politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×