INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tárki: nőtt az MSZP támogatottsága

InfoRádió / MTI
Nőtt az MSZP támogatottsága, míg az Együtt 2014 mozgalomé csökkent, ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége is csökkent, a Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető helyét - derült ki a Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásából.

A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a decemberi 19 százalék után januárban 20 százalékon áll, míg az MSZP szavazótábora 12 százalékról 14 százalékra nőtt. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 39 százalék után januárra 40 százalékra, az MSZP-é pedig 24 százalékról 28 százalékra emelkedett - olvasható a Tárki által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A kutatás szerint a teljes népesség körében a Jobbik népszerűsége 9 százalékról 8 százalékra módosult, a pártválasztók körében azonban már számottevő mértékben, 3 százalékponttal csökkent a táboruk: a decemberi 19 százalékról 16 százalékra. A Jobbik esetében az elmúlt bő másfél év legalacsonyabb támogatottságát mérték januárban.

A teljes népességen belül az LMP változatlanul 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon áll, míg a pártválasztók körében az LMP a decemberi 5 százalékot követően januárban 6 százalékot szerezne, a Demokratikus Koalíció pedig hónapok óta nem mozdul el 2 százalékos szintről.

Az Együtt 2014 mozgalom támogatottságát három hónapja méri a Tárki, és - mint írták - ez idő alatt folyamatos csökkenést tapasztalnak: a teljes népesség körében a decemberi 5 százalékot követően januárban 3 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 10 százalék után 7 százaléknyian szavaznának rájuk januárban.

A kutatás szerint a választók fele változatlanul (decemberben 50, januárban 49 százalék) nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna. Lakóhelyi bontásban nézve a legkevésbé a fővárosiak bizonytalanok, életkor szerint vizsgálva pedig a leginkább a fiatalokra jellemző a választói passzivitás vagy elbizonytalanodás.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása január 17. és 22. között 1000 ember megkérdezésével készült.

A címlapról ajánljuk