eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország számára erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Pénteken ismét emeli a benzin árát a Mol. Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága a magánnyugdíj-pénztárak ügyében tett magyar panaszt.

A miniszterelnök szerint Magyarország számára nem politikai, nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Viktor, miután Brüsszelben az Európai Bizottság elnökével egyeztetett, azt mondta: a magyar államháztartás hiánya 2011-ben és 2012-ben is a 3 százalékos határérték alatt volt, és 2013-ban is alatta lesz. A miniszterelnök azt is közölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre. Orbán Viktor hangsúlyozta: az IMF mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, de Magyarországnak arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát. Egyben szólt arról is, hogy az utolsó pillanatban, egy nappal Simor András jegybankelnök mandátumának lejárta előtt nevezi csak meg jelöltjét a Magyar Nemzeti Bank élére. Orbán Viktor Brüsszelben több uniós vezetővel is tárgyalt és előadást is tartott a gazdaságpolitikai kutatásokkal foglalkozó Bruegel Intézetben, ahol arról is beszélt, hogy gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani.

Felülvizsgáltatná a korábbi alkotmánybírósági állásfoglalásokat a Fidesz elnöksége. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke a vezetőség álláspontját ismertetve közölte: bár a korábbi alkotmány alapján hozott állásfoglalások is figyelembe vehetők, de a testület köteles lenne ezeket újra megvizsgálni, átgondolni, ugyanis nem hivatkozhat rájuk automatikusan, hiszen új alaptörvénye van az országnak. Kósa Lajos hozzátette: a nagyobbik kormánypárt vezetősége emellett azt is javasolja, hogy a jövőben a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhasson az Alkotmánybírósághoz, és erősítenék a testület munkájának nyilvánosságát. Az MSZP arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni a 2014 után kormányzást.

Az MSZP elnöke szerint egy esetleges kormányváltás után, a következő ciklus első felében nem lenne lehetőség az áfakulcs mértékének és a járulékoknak a csökkentésére. Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem vitatja, hogy ezek fontos lépések lennének, de a költségvetési bevételek, az egyensúly eléréséhez az intézkedések még nem megvalósíthatók 2014-ben és 2015-ben.

Az egykori állambiztonsági ügynökök nevének nyilvánosságra hozatalát kezdeményezi az Együtt 2014 mozgalom és a Haza és Haladás Alapítvány. Bajnai Gordon, az alapítvány vezetője elmondta: azt javasolják, hogy az egykori megfigyeltek felfedhessék a róluk jelentő személyek kilétét, emellett megismerhessék a tartótisztek tevékenységét is.

Ismét emeli a benzin árát pénteken a Mol. A távirati iroda úgy értesült, hogy a mai drágítás után pénteken literenként bruttó 3 forinttal emelkedik a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára, a gázolajé nem változik. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 427-428 forint lesz, a gázolajé 427-428 forint marad. A Mol ma bruttó 7, illetve 2 forinttal emelte a 95-ös benzin és gázolaj nagykereskedelmi árát.

Nyomozás folyik három nyugdíjpénztárral szemben, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett a legfőbb Ügyészségen - erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését az InfoRádiónak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke. Bőcz Sándor elmondta, hogy számos szabálytalanságot találtak, a kár összege a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal számításai szerint meghaladja az 5 milliárd forintot.

Elutasította a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. Egy magyar magánszemély azért fordult a testülethez, mert álláspontja szerint a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam azzal, hogy a saját céljaira használja fel a nyugdíj-megtakarításokat, gyakorlatilag elkobozta a magántulajdont képező összeget. A bíróság szerint ugyanakkor a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült.

Mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma az utóbbi két hétben. Országos járvány még nincs, de a fővárosban, valamint Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már meghaladta a járványküszöböt az influenzások száma. A szakemberek szerint mindig nem késő beadatni a védőoltást.

A 10. helyet szerezte meg Széll Tamás a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban. A szakácsverseny győztese Franciaország lett, a második helyen Dánia, a harmadikon Japán végzett. A közönség szavazata alapján nem sokkal korábban Széll Tamás plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó díjat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×