INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem akarják visszaadni az önkormányzatok a járóbeteg-szakellátókat

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió úgy tudja: az önkormányzatok 90 százaléka megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit. A helyhatóságoknak február 15-éig kell jelezniük, hogy átadják-e a szakellátási feladatokat az államnak vagy sem. Az állam májustól venné át az intézményeket; az üzemeltetés mikéntjét rögzítő szabályozás előkészítés alatt van.

Az InfoRádió szakmai forrásból úgy értesült: ragaszkodik az önkormányzatok többsége a járóbeteg-szakellátójához. Úgy tudjuk, az érintett települési önkormányzatok előzetesen, nem hivatalosan nyilatkozott, és 90 százalékuk afelé hajlik, hogy megtartja intézményét.

Az InfoRádió által megkérdezett egyik szakember azt mondta: a többség azért is vállalhatja a fenntartói feladatokat, mert az intézményeknek nincs olyan nagy adósságuk, mint például a kórházaknak, az önkormányzatok így ki tudják termelni az üzemeltetés költségét. Némely önkormányzat ugyanakkor a kivárásra alapoz, vagyis megtartja a szakellátóját, és ha később úgy érzi nem tudja működtetni, majd akkor átadja az államnak. Forrásunk úgy fogalmazott: a járóbeteg-szakellátás nagyon közel van az emberekhez, és hamar kiderülnek a működtetés hibái. Valószínűleg ez segíti majd a felelős döntésben a településvezetőket.

Az egyik járóbeteg-szakellátó munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami átvétel nem jelenthet elmozdulást a szakellátás minőségében, mivel mint kiderült, nem a GYEMSZI, hanem környékbeli kórházak felelnének a szakellátók fenntartásáért, ami azt jelenti, hogy valószínűleg azokra fordítanák a legkevesebb pénzt.

Ami biztos, hogy február 15-ig kell nyilatkozni. Úgy tudjuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumába a nemleges választ is el kell küldeniük a településeknek. Az állam májustól venné át az intézményeket. Az átadás-átvétel szabályozása előkészítés alatt van, információink szerint a minisztérium hamarosan levélben tájékoztatja a részletekről az érintetteket.

Február 15. a határidő

"A járóbeteg-szakellátás és a hozzá kapcsolódó önkormányzati vagyon állam általi átvétele tárgyában az érintett önkormányzatok számára a döntési és tájékoztatási kötelezettséget az érintett jogszabály 2013. február 15-i határidővel írta elő. Ezen időpontot megelőzően nem áll rendelkezésünkre információ arra vonatkozóan, hogy hány önkormányzat szándékozik a járóbeteg-szakellátási feladatot 2013. április 30-át követően is ellátni vagy az államnak átadni. A törvény szerint azon önkormányzatok esetében, akik 2013. február 15-ig nem hoznak döntést arról, és a minisztert nem tájékoztatják, úgy kell tekinteni, hogy lemondtak a járóbeteg-szakellátási feladatról és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati vagyonról. Ennek a körnek a nagysága a törvényi határidőt követően fog kiderülni" - válaszolta az egészségügyi államtitkárság megkeresésünkre.


A címlapról ajánljuk