INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Sorozatban ötödik héten drágulhat a benzin

Infostart / InfoRádió
Bár az olaj árfolyama érdemben nem mozdult a héten, a finomított termékárak emelkedéssel zárták a hetet, ráadásul erre a forint gyengélkedése is rátett egy lapáttal. Az áremelkedés mértéke az utóbbi hetek tendenciája után most a dízel esetén lehet nagyobb, de a benzinesek sem ússzák majd meg a drágítást - írja a Portfolio.hu. A hírportál előrejelzése szerint a dízel esetén 5-6, a benzin esetén legfeljebb 2-3 forintos áremelés képzelhető el szerdán.

Alig változott a Brent árfolyama a héten, a fekete arany árfolyama bár próbálkozott eltávolodni a 110 dolláros szinttől tartósan nem sikerült lerugaszkodnia, sőt a pénteki napon alá is benézett a jegyzés. Tartós elmozdulást kiváltó hír, ami az olaj jegyzését befolyásolta volna nem érkezett a héten. Arra is csak tiszavirág életű emelkedést mutatott a fekete arany jegyzése, hogy érkezett egy jó kínai makro adat és hogy Szaúd-Arábia napi 700 ezer hordóval visszafogja a termelését a kereslet csökkenése miatt és azzal a céllal, hogy 100 dollár felett tartsa az jegyzésárat. Ennek ellenére a finomított termékárak inkább felfelé mozdultak.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai közül, a benzin esetében látott 0,7 százalékos emelkedés és a dízel esetén tapasztal 0,9 százalékos drágulás is indokolhatna árváltozást.

A dolláros árak emelkedésére még pluszban rátett az is, hogy a hazai fizetőeszköz a múlt heti 221,1-es átlagos szintekről a héten 222,2-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hat majd a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak emelkedését most a hazai fizetőeszköz gyengülése tovább fokozza, érezhető mértékű drágulást okozva a hazai üzemanyagárakban.

A benzin forintban mérve 1,2 százalékos, a gázolaj 2,4 százalékos emelkedést produkált, mely részben a hazai fizetőeszköz gyenge teljesítményének tudható be.
A héten látott elmozdulások alapján szerdán áremelésre kerül majd sor a hazai kutakon. A benzin esetében 2-3, a gázolaj esetében literenként 5-6 forintos áremelésre kerülhet majd sor. A lépést nem csak a forint gyengélkedése, hanem a finomított termékárak emelkedése is indokolja.

A címlapról ajánljuk