eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lehetne összevont választás 2014-ben?

Bizonyos uniós törekvésekkel szembe menne az európai parlamenti és az országgyűlési választások összevonása - mondta az InfoRádió kérdésére Gyévai Zoltán, a Bruxinfó elemzője. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy semmi nem kötelezi a tagországokat arra, hogy külön tartsák a két voksolást.

Az Európai Parlament nagyobb hangsúlyt szeretne adni a következő EP-választásnak. Az egyik elképzelés szerint nem júniusban, hanem májusban tartanák a voksolást, annak a reményében, hogy nagyobb lesz a részvétel, amelynek aránya választásról választásra csökken - mondta az InfoRádiónak a BruxInfó elemzője annak kapcsán, hogy az Aréna című műsorban Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy Magyarországon 2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat.

Gyévai Zoltán elmondta: Brüsszelnek fontos szempont, hogy az európai parlamenti választásokat a tagállamok függetlenítsék az aktuális belpolitikai kontextustól, és hogy ne a kormányról, valamint az ellenzékről, hanem európai ügyekről szavazzanak a polgárok.

Jelenleg semmi nem akadályozza meg a tagállamokat abban, hogy egy napon rendezzék a nemzeti vagy regionális, valamint az európai parlamenti választást. Vagyis nem ördögtől való Gulyás Gergely ötlete, de tény, hogy az uniós törekvéssel szembe megy - emelte ki az elemző.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×