INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Lehetne összevont választás 2014-ben?

Infostart / InfoRádió
Bizonyos uniós törekvésekkel szembe menne az európai parlamenti és az országgyűlési választások összevonása - mondta az InfoRádió kérdésére Gyévai Zoltán, a Bruxinfó elemzője. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy semmi nem kötelezi a tagországokat arra, hogy külön tartsák a két voksolást.

Az Európai Parlament nagyobb hangsúlyt szeretne adni a következő EP-választásnak. Az egyik elképzelés szerint nem júniusban, hanem májusban tartanák a voksolást, annak a reményében, hogy nagyobb lesz a részvétel, amelynek aránya választásról választásra csökken - mondta az InfoRádiónak a BruxInfó elemzője annak kapcsán, hogy az Aréna című műsorban Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy Magyarországon 2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat.

Gyévai Zoltán elmondta: Brüsszelnek fontos szempont, hogy az európai parlamenti választásokat a tagállamok függetlenítsék az aktuális belpolitikai kontextustól, és hogy ne a kormányról, valamint az ellenzékről, hanem európai ügyekről szavazzanak a polgárok.

Jelenleg semmi nem akadályozza meg a tagállamokat abban, hogy egy napon rendezzék a nemzeti vagy regionális, valamint az európai parlamenti választást. Vagyis nem ördögtől való Gulyás Gergely ötlete, de tény, hogy az uniós törekvéssel szembe megy - emelte ki az elemző.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk