INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Paczolay: Az Ab továbbra is az alkotmányosság őre

Infostart / InfoRádió
Az Alkotmánybíróság tiszteletben tartja az alkotmányozó hatalmat, akkor is, ha szűkítik a jogköreit - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Paczolay Péter, a testület elnöke. Kiemelte, hogy idén vizsgálják a hallgatói szerződéseket és az egyházügyi törvényt is.

Az Alkotmánybíróságnak ugyan lehet szűkíteni a mozgásterét, de a testület továbbra is védi az alkotmányosságot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Paczolay Péter, az Ab elnöke.

A kétharmados többség könnyebben változtathatja meg az alkotmányt és szűkítheti az Ab hatásköreit, de ez nem jelenti azt, hogy az Ab határozataiban nem szerez érvényt az alkotmányosságnak - emelte ki az elnök.

Paczolay Péter beszélt az Alkotmánybíróság idei munkájáról is, amely érinti a többi között a köznevelési törvényt és a hallgatói szerződéseket is. Kiemelte még az egyházügyi törvény alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát is.

Az Alkotmánybíróság első embere a polgári törvénykönyvvel kapcsolatban azt mondta, a testület megvárja, mi lesz a tervezet végső szövege.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.


A címlapról ajánljuk