INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Együtt rendezhetik meg az országgyűlési és EP-választásokat

Infostart / InfoRádió
Együtt rendezhetik meg 2014 májusában a magyar országgyűlési és az európai parlamenti választásokat - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese.

A józan ész szerint nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy 2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat, ha erre lehetőség van az alkotmányos keretek között és a mindenkire kötelező európai szabályozás szerint - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely. Hozzátette: a pontos időpontról a köztársasági elnök jogosult dönteni, mivel ő írja ki a választásokat.

A fideszes politikus úgy vélte, hogy 2019-től pedig az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat lehetne összekötni a költséghatékonyság jegyében. Erre az adhat lehetőséget, hogy a 2014 októberében megválasztandó helyhatóságok már 5 éves mandátumot kapnak, és a következő voksolás az alaptörvény szerint már megtartható lesz májusban is. Az Európai Parlament pedig tavaly fogadta el állásfoglalását, amely szerint az európai választások időpontját júniusról májusra módosítanák.

Gulyás Gergely szerint 2-3 milliárd forint spórolható meg a döntéssel.


A címlapról ajánljuk