INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Áder továbbította az alkotmánybírósági határozatot - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Megküldte a házelnöknek a választási eljárási törvény egyes pontjait megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot az államfő. Márciusban kaphatják meg a minimálbér-emeléshez szükséges kompenzációt a nehéz helyzetű ágazatokban működő cégek. Létrehozta a kormány a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottságot. A nap legfontosabb hírei január 10-én.

Továbbította az Országgyűlésnek a választási eljárásról szóló törvény több pontját alaptörvény-ellenesnek minősítő alkotmánybírósági határozatot Áder János államfő. A Fidesz már a legfőbb bírói testület döntése után közölte: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.

Együtt rendezhetik meg 2014 májusában a magyar országgyűlési és az európai parlamenti választásokat - vélte a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: 2019-től pedig az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat lehetne összekötni a költséghatékonyság jegyében.

Azonnali hatállyal megszüntetik az államigazgatásban a betöltetlen álláshelyeket. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a minisztériumokban a vezetői munkakörök aránya nem haladhatja meg a 15 százalékot.

Várhatóan márciusban juthatnak hozzá a minimálbér-emeléshez szükséges kompenzációhoz a nehéz helyzetű ágazatokban működő cégek - közölte az InfoRádióban a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy 11 nehéz helyzetben lévő ágazatban a kormány az első félévben átvállalja a minimálbér-emelés és járulékfizetés költségeit a cégektől.

Az MSZP szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának elsősorban a kisvállalkozások a vesztesei. Burány Sándor, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja azt mondta: a megszorítások miatt visszaeső fogyasztás csökkentette a kisebb cégek bevételeit, az adóintézkedések pedig növelték költségeiket.

Összesen több mint 2,4 milliárd forint pályázati támogatás jut hazai és határon túli fiatalok, illetve mentoraik részére tehetséggondozásra a nemzeti tehetségprogramban. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közölte: a meghirdetett pályázati támogatás négyszerese a korábbi keretnek.

A jövőben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tartja nyilván a magán-nyugdíjpénztári egyéni adatokat - közölte a nyilvántartást eddig vezető Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A változás oka az, hogy a januártól hatályos törvényi szabályozás alapján kikerült a pénzügyi felügyelet hatásköréből a magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak kezelése.

Több pénzt fordít az idén az állam a kultúra támogatására - közölte a területért felelős államtitkár. L. Simon László közölte: az államtitkárság több mint 35 milliárd forinttal rendelkezik, de emellett a kultúrát más tárcák is támogatják saját büdzséjükből.

Egyeztetett a Nemzeti Színház jelenlegi és jövőbeni vezetője. Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila az emberi erőforrások miniszterének meghívására abban állapodott meg, hogy a távozó direktor június 30-ig csak az éves költségvetés időarányos részét használja fel.

A budapesti kormánymegbízott szerint zökkenőmentesen működnek a kerületi hivatalok a fővárosban, az indulásnál csak jelentéktelen problémák voltak. Pesti Imre elmondta: a közigazgatás átalakításának két nagy lépése - a kormányhivatalok és a járási rendszer kialakítása - után folyamatosan fejlesztik, bővítik és ügyfélbaráttá teszik a rendszert.

A főpolgármester szerint nem éri hátrány az utasokat azzal, hogy májustól a Volánbusz átveszi a Budapesti Közlekedési Központ, illetve a BKV agglomerációs járatait. Tarlós István a nemzeti fejlesztési miniszterrel és az illetékes államtitkárral tartott egyeztetés után hangsúlyozta: garanciát kapott arra, hogy az elővárosi járatok további üzemeltetésénél az utazók nem éreznek meg semmit a változásból.

Felújítják a budapesti Rudas Gyógyfürdő használaton kívüli, déli épületrészét, amellyel bővülne a fürdő területe. A tervek szerint az egymilliárd forintos beruházás 2014 őszére készül el.

Létrehozta a kormány a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottságot. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a január 1-jétől jövő év december 31-ig működő testület rendezvényekre, ismeretterjesztő programokra tesz javaslatot a magyar zsidóság deportálásának jövő évi hetvenedik évfordulójával kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk