INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kiemelt egyetemek kiemelt finanszírozással - új rendelet

Infostart / InfoRádió
Hosszú távú finanszírozási rendeletet dolgozott ki az oktatási államtitkárság, amely Hoffmann Rózsa államtitkár szerint megnyugtató módon rendezné az intézmények fenntarthatóságát. Az oktatásért felelős államtitkár erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

A rendelet olyan új mozzanatokra is kitér, amelyek alapvetően a minőséghez rendelik a finanszírozást. Az eddigi finanszírozás a hallgatói létszámhoz, a fejkvótához volt igazítva - mondta az államtitkár az Arénában.

Hoffmann Rózsa hozzátette: "megteremtettük annak a lehetőségét, hogy legyenek olyan kiemelt egyetemek kiemelt finanszírozással, amelyek a nemzetközi versenyben is jól helyt tudnak állni".

Jelenleg a költségvetési finanszírozás és az uniós pályázatok lehetősége mellett a legfontosabb és legnagyobb bevételi forrás az intézmények számára az egyetemek saját bevétele.

Úgy is lehet az egyetemek helyzetén javítani,  ha a saját bevételeknek a belső felhasználási szabályai lazulnak - emelte ki.

Hoffmann Rózsa szerint mivel a pályázati futamidők 2-től 5 évig terjednek, így arra az időszakra biztosított lesz intézmények finanszírozása.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.


A címlapról ajánljuk