INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Így újulhat meg a Széll Kálmán tér

Infostart / InfoRádió
Kiállításon mutatják be a Széll Kálmán tér átépítésére kiírt tervpályázatra érkezett munkákat az Erzsébet téri Design Terminálban.

A 23 pályamű közül ugyan a fővárosi főépítész, Finta Sándor által vezetett bizottság már kiválasztotta a nyertes tervet, most mégis kiállítják valamennyit az Erzsébet téri Design Terminálban. Így a Találkozzunk az óra alatt! elnevezésű rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az Építész Stúdió Kft. nyertes elképzelése mellett január 20-ig a többi pályaművet is megismerhetik. A tér átalakításának végleges tervei a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. közreműködésével tavaszára készülnek el.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 4,2 milliárd forintos beruházás 2014 tavaszán indulhat és vélhetően 2015 végéig fejeződhet be. A koncepciótervben is megfogalmazott cél egy új arculatú, magas szolgáltatási színvonalat képviselő és a jelenleginél sokkal jobban használható tér létrehozása, amely egyben erősíti a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szerepét a térségben - fejtette ki.

A nyertes pályázó munkájában szereplő adatok szerint a metró legyező formájú épületét megtartják, a toldaléképületeket viszont elbontják. a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a zöldterületek csökkentésére vonatkozó kritikákra reagálva hangsúlyozta, hogy a tér nem válhat közparkká.

Vitézy Dávid szerint korábban voltak látványos építészeti elképzelések, amelyek azonban fittyet hánytak a közlekedésre és éppen ezért teljességgel megvalósíthatatlanok voltak. Korábban sokan olyan tervekkel házalták körbe a sajtót, ami teljes egészében füvesítette volna a teret. Itt azonban nem lehet közpark, hiszen ez egy nagyon fontos közlekedési csomópont - emelte ki.

Vitézy Dávid hozzátette, hogy a közeli Széna téren növelni fogják a zöldterületek nagyságát.A címlapról ajánljuk