eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így újulhat meg a Széll Kálmán tér

Kiállításon mutatják be a Széll Kálmán tér átépítésére kiírt tervpályázatra érkezett munkákat az Erzsébet téri Design Terminálban.

A 23 pályamű közül ugyan a fővárosi főépítész, Finta Sándor által vezetett bizottság már kiválasztotta a nyertes tervet, most mégis kiállítják valamennyit az Erzsébet téri Design Terminálban. Így a Találkozzunk az óra alatt! elnevezésű rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az Építész Stúdió Kft. nyertes elképzelése mellett január 20-ig a többi pályaművet is megismerhetik. A tér átalakításának végleges tervei a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. közreműködésével tavaszára készülnek el.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 4,2 milliárd forintos beruházás 2014 tavaszán indulhat és vélhetően 2015 végéig fejeződhet be. A koncepciótervben is megfogalmazott cél egy új arculatú, magas szolgáltatási színvonalat képviselő és a jelenleginél sokkal jobban használható tér létrehozása, amely egyben erősíti a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szerepét a térségben - fejtette ki.

A nyertes pályázó munkájában szereplő adatok szerint a metró legyező formájú épületét megtartják, a toldaléképületeket viszont elbontják. a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a zöldterületek csökkentésére vonatkozó kritikákra reagálva hangsúlyozta, hogy a tér nem válhat közparkká.

Vitézy Dávid szerint korábban voltak látványos építészeti elképzelések, amelyek azonban fittyet hánytak a közlekedésre és éppen ezért teljességgel megvalósíthatatlanok voltak. Korábban sokan olyan tervekkel házalták körbe a sajtót, ami teljes egészében füvesítette volna a teret. Itt azonban nem lehet közpark, hiszen ez egy nagyon fontos közlekedési csomópont - emelte ki.

Vitézy Dávid hozzátette, hogy a közeli Széna téren növelni fogják a zöldterületek nagyságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×