INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Orbán Viktor Moszkvába utazik

InfoRádió / MTI
Január végén Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök - értesült a Népszabadság, amely szerint energetikai kérdésekről tárgyalhatnak.

A magyar miniszterelnök tárgyalópartnere elvben Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lenne, de nem zárható ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik. Magyar források szerint az utazás előkészületei már megkezdődtek - olvasható a lap pénteki számában.

A Népszabadság szerint erre utalhat a többi között, hogy decemberben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is Moszkvában járt. Szijjártó készíti elő a miniszterelnök külföldi útjait. Amennyire tudni lehet, ezúttal egyetlen emberrel találkozott: Alekszej Miller Gazprom-elnökkel.

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint mindez utalhat a tárgyalások tematikájára is - valószínűsíthető, hogy Orbán elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal majd az orosz vezetőkkel. A legfontosabb témának a Déli áramlat földgázvezeték hazai szakaszának építése ígérkezik, amelyet a magyar kormány októberben kiemelt beruházássá minősített.

A másik nyilvánvaló tárgyalási téma a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszerződés meghosszabbítása és a Paksi Atomerőmű bővítése lehet a lap szerint.

A címlapról ajánljuk