INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Rostoványi: Az egyetemek pluszforrása működésre nem fordítható

Infostart / InfoRádió
Huszonöt százalékkal csökken a Budapesti Corvinus Egyetem állami támogatása az idei évtől - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt. Az egyetem rektora szerint hiába ígér a kormány 24 milliárd forintos plusz támogatást, ha az nem fordítható majd működési költségekre.

Az elmúlt 5 évben mintegy 40 százalékkal csökkent a felsőoktatás állami finanszírozása - nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Hozzátette: a minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint jövőre újabb 25 százalékkal lesz kevesebb az általa irányított egyetem állami finanszírozása.

Rostoványi Zsolt elmondta, hallottak arról, hogy 24-25 milliárd forintos plusz forrásra is számíthat a felsőoktatás. Információi szerint ezt az összeget az állam arra fordítaná, hogy bizonyos intézmények adósságát átvállalja, vagyis rendezné a PPP-konstrukciókat. Ebből a pluszpénzből uniós pályázatok önrészét az állam finanszírozná. Hozzátette: a működési költségek finanszírozását így ez a forrás nem oldhatja meg.

A rektor említést tett az úgynevezett kiválósági finanszírozásra fordítható 10 milliárd forintos keretről, amely majd a kiemelt egyetemeken folyó kutatásokra vonatkozik.

Rostoványi Zsolt beszélt a felsőoktatás átalakításáról is. Véleménye szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs markáns, világosan megfogalmazott koncepció. A gyakori és hirtelen változások mögött nem lehetett látni a szándékot, hogy merre tart a felsőoktatás - tette hozzá.


A címlapról ajánljuk