INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Közérdekű pereket indíthat a Magyar Agrárkamara - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság Karácsony Gergellyel készített interjút. A Magyar Nemzet írásából kiderül: Közérdekű pereket is indíthat a közeljövőben a gazdák védelmében a Magyar Agrárkamara.

A Népszabadság Karácsony Gergellyel készített interjút. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint pártjának még nincs eldöntött álláspontja az ellenzéki tárgyalásokról. Hozzátette: a kérdésben az országos választmány illetékes, amely ebben az ügyben még nem foglalt állást. Kétségét fejezte ki ugyanakkor, hogy a megbeszélések sikeresek lehetnek. Részletek a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet írásából kiderül: Közérdekű pereket is indíthat a közeljövőben a gazdák védelmében a Magyar Agrárkamara, elsőként a szárazság miatt megsemmisült gabonát követelő termeltető cégek kerülhetnek a célkeresztbe. Az ilyen eljárások befejezéséig az általános szerződési feltétel teljesítésével kapcsolatban folyamatban lévő bírósági, illetve választott bírósági tárgyalásokat fel kellene függeszteni. Ezek a perek elsősorban azért indultak, mert a termeltetési szerződést kötő, zömében feldolgozó- vagy kereskedőcégek nem akarták elfogadni azt a tényt, hogy a gazdák a különböző természeti csapások miatt nem tudták leszállítani a megállapodásokban szereplő gabonamennyiséget. Részletek a Magyar Nemzetben.

Az index a technológia világának 2013-as évéről készített előrejelzést. Az online hírportál szerint több cég is elbukik majd idén. Erősödik a wifi, terjednek a 3D-s printerek, nem sikerül viszont feléleszteni az asztali számítógépek renoméját. A tévék valóban okosak lesznek, és az adatbázisok is jelentősen bővülnek majd. Részletek az indexen.

A Népszabadság arról ír, hogy a novemberben még 77,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányról kiderült: szeptember végén 78,6 százalékos volt. A rátában mért jelentős, másfél százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a KSH időközben újraszámolta és lefelé módosította a második negyedéves GDP adatot. Az utolsó negyedévben valamelyest javult a helyzet, a kormány honlapján látható adósságmérő 77,35 század százalékon állt szilveszterkor. Részletek a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet online cikkéből kiderül: több párt, így a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, az egykori MDF (jelenlegi nevén Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) is megbukott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatán, míg az MCF Roma Összefogás Párt egyenesen meghiúsította a revízió lefolytatását, így az ÁSZ ügyészségi jelzéssel élt. Részletek a Magyar Nemzet online-on.

Az index a 2014-re várható új Linda filmről készített összeállítást. Az író-rendező Gát György helyett ezúttal a Johnny Gold című websorozat és mém atyja, Martin Csaba lesz, aki a Halálos fegyver-széria és a Die Hard 3 mintájára kigondolt kelet-európai zsarufilmben akarja kipróbálni a nyugdíjas rendőrnő figuráját. A sárga Babettát kidobják, a klumpa viszont marad. Részletek az indexen.

A Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank közelgő vezetőváltásáról készített összeállítást. A lap szerint a Jegybank az utolsó nagyobb intézmény, ahol a kormányzati kétharmad nem érvényesülhetett a maga teljességében. A lap összeállítást készített az MNB elnöki székének jelöltjeiről, és elárulja azt is, értesüléseik szerint ki nem vállalja el a felkérést. Részletek a Napi Gazdaságban.

A portfolio.hu a Moody's hitelminősítő értékelését elemezve megállapítja: bár az amerikai költségvetési szakadék veszélye egyelőre elhárult, ez a megállapodás még nem az igazi megoldás. A következő hónapokban további intézkedésekre van szükség a költségvetési hiány csökkentése érdekében, ha pedig ez nem történik meg, az negatívan befolyásolhatja az Egyesült Államok adósbesorolását, mivel akkor fennmarad a negatív kilátás. Részletek a portfolio.hu-n.

A pénzcentrum.hu cikkéből kiderül: bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a 2012-es év végével kivonul Magyarországról a Bricostore barkácslánc, az online gazdasági portál értesülései szerint egy áruház még tartja a frontot. Itt árusítják ki a megmaradt készleteket - egészen február végéig, amikor is ez az üzlet is bezár. Részletek a pénzcentrum.hu-n.

A címlapról ajánljuk