eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A foglalkoztatottak számának növekedését várja a kormány - a nap hírei

A foglalkoztatottak számának további növekedését várja a kormány a munkahelyvédelmi akciótervtől. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka.

A foglalkoztatottak számának további növekedését várja a kormány a munkahelyvédelmi akciótervtől - közölte a foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Czomba Sándor elmondta: a 2013-as költségvetés által biztosított 300 milliárd forint segítségével a vállalkozási és a nonprofit szférában fennmarad a bérkompenzációs adókedvezmény.

A közfoglalkoztatottak alapjogait sértő visszásságok megszüntetését kéri az illetékes minisztériumoktól az ombudsman. Szabó Máté azt javasolta a belügyminiszternek, hogy a közfoglalkoztatottakra is a munkavállalóknak járó garanciák vonatkozzanak például a szabadság illetve betegszabadság esetében. Emellett az egyenlő bánásmód követelményének érvényesülése érdekében emeljék meg a minimálbér szintjére a közfoglalkoztatottak járandóságát.

Január 2-án kezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről - közölte az egyeztetéseket kezdeményező MSZP frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás elmondta: a szocialisták konkrét programjavaslatokkal érkeznek az első fordulóra.

Az idén lezárult a következmények nélküli számvevőszéki ellenőrzések korszaka - mondta az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László közölte: ettől az évtől kezdve az ellenőrzött szervezeteknek már intézkedési tervet kell készíteniük válaszul a jelentésekre, és az együttműködés hiányának akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

Nincs lehetőség béren felüli és béren kívüli juttatások kifizetésére az egészségügyben - közölte az egészségügyi államtitkárság. A tájékoztatás szerint a közszféra jogszabályban megállapított béren kívüli juttatásainak felfüggesztéséről a kormány döntött, ez alól egyetlen ágazat sem lehet kivétel.

Közép-európai év lesz 2013 a magyar külpolitikában, hiszen az ország egyidejűleg tölti be a Közép-európai Kezdeményezés és a visegrádi csoport elnöki tisztét - közölte a Külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint ezt a lehetőséget arra szeretnék felhasználni, hogy erősítsék a tagállamok együttműködését, és ebben minden szomszédos országra partnerként számítanak.

Akár 150 ezer forintra is bírságolhatják a pirotechnikai szabályokat megsértőket. Cserényi József, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szilveszterkor használható tűzijátékokat csak december 28. és január 1. között lehet megvásárolni, és Szilveszter napján este 6 órától január 1. reggel 6-ig szabad felhasználni.Januártól több közterület-felügyelő segíti a Budapesti Közlekedési Központ ellenőreinek munkáját. A két szervezet tájékoztatása szerint az együttműködés célja, hogy csökkentsék a bliccelés arányát és megőrizzék a menetdíjbevételeket. A BKK azt is közölte: az összes korábban beszerzett használt busz forgalomba állításával januártól majdnem minden fővárosi vonalon közlekedik majd alacsony padlós jármű.

Szigorodnak az épület-energetikai tanúsítványokra vonatkozó szabályok. A Magyar Energiahatékonysági Intézet közölte: januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni. Új elem a többi között, hogy a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását.

A megengedett szint alatt van az elektromos térerősség mértéke a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által vizsgált gyermekintézményeknél. A szervezet tájékoztatása szerint a tavaly elindított mérési programban eddig összesen 242 település 767 helyszínén ellenőrizték az elektroszmogszintet. A programot jövőre is folytatják.

Radnóti Miklós özvegye is megkapta az idén a költő nevét viselő díjat. Az idén száz esztendős Gyarmati Fanni évtizedek óta gondozza Radnóti Miklós irodalmi hagyatékát. Az idei elismerést átvehette Kántor Péter és Acsai Roland költő, valamint Lutter Imre előadóművész is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×