eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Változtathatnak a diákhitelen

A diákhitel módosítása is napirendre kerül a mai kormányülésen. A Műegyetemen folytatják tiltakozásukat a hallgatók a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt.

A felsőoktatási keretszámok csökkentésének ütemén nem változtat, ám a diákhitelt módosíthatja szerdai ülésén a kormány - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán kiemelte: a diákhitelen belül olyan apró módosításokat végeznek el, amik komoly meghívást jelentenek azoknak, akik még tartanak attól, hogy eladósodnak.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a 2 százalékos kamattal bíró Diákhitel II-t az állam visszafizeti, amennyiben egy diplomás fiatal az állami szférában helyezkedik el, így a kormány most arról dönthet, hogy a magánszférában elhelyezkedők munkaadói számára milyen adókedvezményeket nyújthat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői egyébként nem mentek el a Balog Zoltán által kezdeményezett keddi egyeztetésre, mert előbb más szervezetekkel is tárgyalnának. Szerda délután viszont a Műegyetemen folytatják tiltakozásukat a diákok - mondta az InfoRádiónak Nagy Dávid, a HÖOK elnöke. A demonstráció felszólalásokkal kezdődik, majd akár újabb utcai vonulásba is torkollhat, erről a tömeg fog dönteni.

A szegedi után kedden a miskolci kormányhivatalt foglalták el a tiltakozó diákok. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár újságírói kérdésre kijelentette, hogy továbbra sem kíván lemondani, Orbán Viktor miniszterelnök pedig levélben emlékeztette a HÖOK elnökét arra, hogy múlt évi tárgyalásukkor ismertette a felsőoktatás átalakításának tervezett ütemét. A hallgatói szervezet válaszában azonban tagadta, hogy képviselői előzetes tájékoztatást kaptak a keretszám-csökkentés kormányzati elképzeléseiről.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×