eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem lehet egyedül hagyni az ügyeletes rezidenst

Elkészült a miniszteri rendelettervezet, amely szabályozza, hogy a szakorvosjelöltek milyen szakmai felügyelet mellett dolgozhatnak a jövőben. Szabó Máté ombudsman az után vizsgálta a rezidensek ügyeleti munkavégzését, hogy 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedüli orvosként hagytak a János Kórház idegsebészetén.

Az InfoRádió úgy tudja: a jövő év elejétől lép életbe az a szabályozás, amely a szakorvosjelöltek egységes szakmai felügyeletét részletezi. A kormany.hu-ra felkerülő miniszteri rendelettervezet szerint a kórházaknak rögzíteniük kell az ügyeleti, vagy a készenléti szolgálat rendjét; a szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, a feladatokat, azok átadásának-átvételének módját; az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az ügyeletben lévő szakorvos jelöltek felügyeletének típusát, módját.

A felügyelet egyik típusa a személyes jelenlét mellett végzett szakmai kontroll, amely azt jelenti, hogy a rezidens csak az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos személyes jelenlétével végezhet ügyeleti tevékenységet. A telefonos elérhetőség melletti felügyelet esetén a felügyeleti tevékenység az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, telefonos konzultáció lehetőségének biztosításával is megoldható.

A rezidensi felügyelet harmadik típusa pedig az úgynevezett behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet. E szerint az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvosnak folyamatos rendelkezésre állása a telefonos konzultáció biztosításán túlmenően azt jelenti, hogy szükség esetén maximum négy órán belül személyesen is meg tudjon jelenni.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke maga is részt vett az új szabályozás kialakításában, szerinte megfelelő és szükséges az új rendelet.

A rendelettervezet megalkotását Szabó Máté ombudsman korábbi állásfoglalása indokolta. Az Alapvető Jogok Biztosa még 2011-ben indított hivatalból vizsgálatot amiatt, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidensnek egyedül kellett dolgoznia az idegsebészet ügyeletén.

Nem sokkal később a Magyar Rezidens Szövetség akkori alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az altató szakorvosjelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×