eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Elfogadták a budapesti költségvetési koncepciót

Elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán, e dokumentum alapján készítik Budapest 2013-as büdzséjét.

A Tarlós István főpolgármester és pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor által jegyzett koncepció az önkormányzati törvényre hivatkozva jelzi: nem lehet költségvetést működési hiánnyal tervezni, emellett pedig az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a kötelezően előírt feladat- és hatáskörök ellátását. Utóbbival kapcsolatban azt írták: szükség szerint felül kell vizsgálni az önkormányzat jelenleg ellátott - az elmúlt években erősen visszafogott - önként vállalt feladatainak körét.

A koncepció kitér arra is, hogy a normatív támogatást felváltja a feladatfinanszírozás, amelyet a közösségi közlekedésre vonatkozóan is érvényesíteni szeretnének.

A főváros a pénzügyi pozíciójának javulásával is számol az iparűzési adó alapjának számítása, a közműadó bevezetése és az adósságállomány kormányzati átvállalása miatt.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője "szösszenetnek" nevezte a kilencoldalas dokumentumot, s úgy vélte: a koncepció beismerő nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a városvezetésnek fogalma sincs, mi fog történni Budapesttel 2013-ban.

Tarlós István válaszában arról beszélt: az állami költségvetés keddi elfogadását megelőzően egyetlen önkormányzat sem tudhatta, milyen számokkal, sorokkal tervezzen.

Hanzély Ákos, az LMP frakcióvezető-helyettese is azt kifogásolta, hogy a koncepció az oldalszámokon kívül egyetlen számsort sem tartalmaz. Álláspontja szerint a dokumentum nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

A koncepciót a Fidesz-KDNP 18 igen, az MSZP és az LMP 12 nem szavazatával, a Jobbik 3 tartózkodó voksa mellett fogadták el.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×