eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

A dugódíjat 2015-ig be kell vezetni - lapszemle

Brüsszel nem enged a budapesti dugódíjból a Népszabadság szerint, míg a Magyar Nemzet az Állatkert fejlesztéséről ír.

A Népszabadság azt írja, az Európai Bizottság elmúlt hetekben Budapestre látogató tagjai megerősítették, hogy nem egyeznek bele a dugódíj törlésébe, de még a halasztásába sem. A behajtási díjat legkésőbb 2015-ig be kell vezetni Budapesten. Ha a főváros mégsem tenné, akkor az unió kötelezettségi eljárást indíthat Budapest ellen, amelynek végén szerződést is bonthat. Ez a 4-es metrónak megítélt 181 milliárd forintos EU-támogatás visszafizetését vonhatja maga után, márpedig a főváros nem lenne képes a visszafizetésre.

Az Állat- és Növénykert 15 milliárd forintos fejlesztéssel pannon parkkal bővül a tervek szerint a Vidám Park területén - írja a Magyar Nemzet. Persányi Miklós az állatkert főigazgatója a lapnak elmondta: a Vidám Park helyén létesülő pannon park nem szakít a hagyományokkal, az évszázados "Lizsét és vurslit" tekintik előképnek. A koncepció szerint a gépek parkja helyett az élőlények, az állatok a növények és az emberek parkját kell megteremteni, miközben el kell vinni a "zajt, a tombolást, a diszkóhangulatot".

A leglátványosabb állatkerti változást a pannon ősvadon létrehozása jelentheti. A megépítendő 30-40 méteres belmagasságú üvegkupola alatt földön, vízen és levegőben is zajlik majd az élet. A futurisztikus biodóm egészen 10 millió évvel ezelőtti miocén korba vezetné vissza a látogatókat, amikor a Kárpát-medence mai formája kialakult.

Az Index.hu azt írja, rosszul lett, majd meghalt egy elítélt múlt pénteken a déli órákban a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben. A portál meg nem erősített információi szerint a 61 éves elítéltet a zárkában társa vagy társai két napon át verték halála előtt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint az intézet dolgozói azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, de a férfi életét a gyors és szakszerű ellátás ellenére sem sikerült megmenteni. Az egészségügyi rendelőben halt meg.

A Pénzcentrum.hu azt írja, fokozott jegyvizsgálói ellenőrzésekkel lép fel az elkövetkező hetekben a bliccelőkkel szemben a vasúttársaság, az intézkedés célja a menetjegyváltási hajlandóság növelése. A bliccelés további, hatékony visszaszorítása érdekében jegyértékesítő automaták telepítését, megerősített pénztári szolgálatot, időszakosan növelt jegyvizsgálói jelenlétet, illetve a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését is tervezi a vasúttársaság.

Több mint 3 százalékot esett, és 5 havi mélypontjára jutott a búza ára, miután az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb várakozásai a korábbi várakozásoknál kisebb globális készletcsökkenést valószínűsítettek - írja a Portfolio.hu.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×