eur:
385.4
usd:
354.81
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Elfogadták a jövő évi költségvetést - a nap hírei

Megszavazta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, az ellenzéki pártok elutasították a tervezetet. 98 ezer forintos minimálbérben állapodtak meg a szociális partnerek. A miniszterelnök szerint nem érhette meglepetésként a diákokat a felsőoktatási keretszámokról szóló tervezet.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, amely 2,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol. A kormánypárti frakciók minden tagja igennel voksolt, két független képviselő és az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak, míg egy MSZP-s képviselő tartózkodott. A költségvetés tervezetét már júniusban benyújtották, és azóta többször módosították. A most megszavazott büdzsében a korábban tervezett 1,6 százaléknál kisebb, 0,9 százalékos GDP-növekedéssel és az eredetileg várt 4,2 százaléknál magasabb, 5,2 százalékos inflációval számol a kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a 2013-as költségvetés garantálja az államadósság csökkentését, megteremti a munkahelyvédelmi akcióterv forrásait és a hosszú távú, tartós növekedés alapjait. Az MSZP szerint a 2013-as büdzsé miatt folytatódik az elszegényedés, míg az LMP úgy vélte: a kormány valótlan adatokra alapozta a most elfogadott jövő évi költségvetést, abban sem a növekedési adatok, sem pedig a tartalék nagysága nem valós.

A minimálbér az idei 93 ezerről 98 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. Ebben állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén a munkaadók és a szakszervezetek. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, hogy a kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is konzultálnia kell, ez nemsokára esedékes.

Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez irányította szakmai egyeztetésre válaszlevelében a miniszterelnök a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját. A diákszervezet előzőleg nyílt levélben hívta meg a kormányfőt a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen szerdára tervezett tiltakozó akcióra. Orbán Viktor válaszában azt írta, semmilyen meglepetést nem okozhatott a felsőoktatási keretszámokról szóló javaslat, mert a diákokkal tavaly folytatott parlamenti tárgyaláson részletesen bemutatta, hogyan képzeli a kabinet a felsőoktatás többlépcsős átalakítását. A HÖOK ezzel szemben azt állítja, hogy nem volt szó a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről, ahogyan az önköltséges hallgatók ilyen mértékű arányáról és a diákhitel 2 ilyen formában és mértékű bevezetéséről sem tájékoztatták őket.

Közben átadták követeléseiket a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen tiltakozó hallgatók Szegeden, valamint Miskolcon, a Pécsi Tudományegyetemen tartott demonstráció szónokai pedig összefogásra szólítottak fel a kormány oktatáspolitikai intézkedéseinek megváltoztatásáért. Ezzel egyidőben közös nyilatkozatban tiltakozott a jogi képzésre vonatkozó kormányzati finanszírozási elképzelések ellen az állami és jogtudományi karok dékáni kollégiuma, valamint a Magyar Rektori Konferencia jogi szakbizottsága. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a diákok hétfői követelése ellenére pedig azt közölte: nem mond le posztjáról.

Egyelőre nem egyeztek meg a tanárok munkaidejének és óraszámának számításáról a kormány és pedagógusok sztrájkbizottságának képviselői. A keddi egyeztetés után az emberi erőforrások minisztere elmondta: a legtöbb kérdésben sikerült megállapodni, ugyanakkor a bértábla emeléséről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban egyeztetnek.

Alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési intézmények állami fenntartásba vétele miatt. Mendrey László elnök közölte: az érintett törvény megsemmisítéséhez az országgyűlési képviselők segítségét kéri.

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jogszabályellenesen bonyolítja le a csoportos létszámleépítést. Az MTVA ugyanakkor közölte, az eredeti tervekhez képest mintegy negyvennel kevesebb munkavállalót küldenek el.

Magyarország arra kéri Észak-Koreát, gondolja át a december második felére tervezett műholdfellövést. A Külügyminisztérium közleményében aggodalmát fejezte ki Phenjan december 10- e és 29-e között tervezett műholdfelbocsátásáról szóló bejelentései miatt. A tárca hangsúlyozta: Magyarország felhívja az észak-koreai kormányt a nemzetközi kötelezettségek és az ENSZ BT valamennyi vonatkozó határozatának betartására.

Romániában a hivatalos végeredmény szerint megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát a vasárnapi választásokon győztes Szociálliberális Szövetség. A tömörülésnek így a tervezett alkotmánymódosításhoz nem lesz szüksége más politikai erők támogatására. A központi választási iroda megerősítette: a kétkamarás parlament létszáma csaknem 120 fővel növekszik. A szociálliberális szövetség 273 képviselői és 122 szenátori mandátumot szerzett. A jobbközép Igaz Románia Szövetség színeiben 56 képviselő és 24 szenátor, a populista Néppárt képviseletében 47 képviselő és 21 szenátor szerzett mandátumot. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára megerősítette: a magyar pártnak kilenc szenátori mandátuma lesz, csakúgy mint 4 éve, a képviselőházban azonban csak 18, ami néggyel kevesebb, mint 2008-ban.

Lemond a Pécsi Országos Színházi Találkozó művészeti tanácsadói posztjáról Márta István. A szakember azzal indokolta döntését, hogy a Zsolnay negyed működtetésével valamint az új pécsi fesztiválokkal kapcsolatos kötelezettségei, a Magyar Fesztivál Szövetség irányítása és a Művészetek Völgye vezetése mellett már nem tudja a POSZT művészeti tanácsadói megbízatását felelősséggel ellátni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×