eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány - a nap hírei

Budapest belvárosán átvonulva tiltakoztak a felsőoktatási átalakítások ellen egyetemisták. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a General Electric Hungaryvel a kormány. Konkrét kormányzati segítséget vár a sertéságazat helyzetének javítására a Vágóállat és Hús Terméktanács. A nap legfontosabb hírei december 10-én.

Budapest belvárosán átvonulva tiltakoztak a felsőoktatási átalakítások, főként a keretszámok drasztikus csökkentése ellen egyetemisták. A Hallgatói Hálózat és a hozzá csatlakozott szervezetek által az ELTE lágymányosi kampuszára összehívott tüntetésen előzőleg a résztvevők követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával, a forráskivonás leállítását azt, hogy minden képzési helyen legyen államilag finanszírozott hely és hogy a felsőoktatási keretszámokat két és fél évre előre határozzák meg.

Fórumot tartottak hallgatók és oktatók a Szegedi Tudományegyetemen is. A jelenlévők közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal. A szegedi kormányhivatalnál is tüntetést tartottak.

Az oktatási államtitkárság szerint a felsőoktatási változások a diákokért, és nem ellenük vannak. Közleményében az államtitkárság azt hangsúlyozza: ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait. Kiemelték: a felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: hajlandók tárgyalni a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a sarokszámok azonban adottak.

Újabb multinacionális vállalattal, ezúttal a General Electric Hungary-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nagyon fontosnak nevezte, hogy a cég a következő növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg.

A Költségvetési Tanács szerint megfelel az alaptörvényben foglalt követelményeknek a jövő évi államadósság mértéke. A grémium jelentésében hangsúlyozza: a hiánycél és az államadósság-szabály betartásához az szükséges, hogy a jelentősen megemelt tartalékokat ne használják fel.

A kormány és az érintett önkormányzatok megmentik a gyulai, pápai és kaposvári húsipari cégnél dolgozók munkahelyét - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János hozzátette: a kabinet szerdai ülésén tárgyal a kérdésről.

Két hónappal a Kapuvári Hús Zrt. után a Kapuvári Bacon Kft. felszámolását is elrendelte a bíróság. A múlt hónapban első fokon már fizetésképtelennek minősített társaság felszámolási eljárása pénteken indult meg.

Konkrét kormányzati segítséget vár a sertéságazat helyzetének javítására a Vágóállat és Hús Terméktanács. A szakmaközi szervezet szerint augusztus óta olyan negatív változások történtek, amelyek veszélyeztetik az ágazat működését.

Elfogadja az alkotmánybírói jelölést a KDNP-s Salamon László. Az alkotmányügyi bizottság elnökét az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság jelölte a testületbe, a második ciklusát töltő Bihari Mihály helyére, aki a 70 éves felső korhatárt betöltve 2013 februárjában távozik majd az alkotmánybírák közül.

Március végéig meghosszabbítaná az árfolyamgát igénybevételének határidejét egy módosító indítvány. A javaslatot a fideszes Balázs József nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Az MSZP szerint jövőre tovább csökken az életszínvonal Magyarországon. Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője azt mondta: a kabinet politikája lerontotta a gazdaság teljesítőképességét, az állami fejlesztések többsége leállt, csökken a fogyasztás, a költségvetés pedig egyre kevesebbet költ az oktatásra, egészségügyi és szociális szolgáltatásokra.

Az LMP-s Ertsey Katalin nem vesz részt az Országgyűlés Külügyi bizottságának ülésein, amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton marad a testület alelnöke. Schiffer András frakcióvezető közölte: Gyöngyösi Márton két héttel ezelőtti kijelentései miatt az LMP képviselői a jövőben nem szavaznak a jobbikos törvényjavaslatokról és módosító kérelmekről a parlamentben.

Februártól a fővárosi és megyei kormányhivatalok folyósítanak egyes szociális támogatásokat a települési jegyzők, illetve a városi gyámhivatalok helyett. A változás az ápolási díjat, az időskorúak járadékát, a hajléktalanoknak kifizetett időskorúak járadékát, az otthonteremtési támogatást és a gyermektartásdíjak megelőlegezését érinti.

Szerdán tovább csökken az üzemanyagok ára. A 95-ös benzinért literenként 2, a gázolajért 6 forinttal kell kevesebbet fizetni. Kökösi Gábor, a portfolio gazdasági hírportál elemzője az InfoRádiónak elmondta: az árcsökkentés után az autósok 400-401 forintos benzin- és 415-416 forintos gázolajárral találkozhatnak a kutaknál.

Az infláció mértékével emelkednek januártól a libegő, a sikló és a nosztalgiajáratok menetdíjai a fővárosban. A BKV arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket a járatokat és a vállalat múzeumait a közlekedési társaság saját bevételeiből üzemelteti, és ez a tarifaemelés nem tévesztendő össze a Fővárosi Közgyűlés október végi, közösségi közlekedésre vonatkozó díjemelésével.

Romániában a voksok 99,5 százalékának megszámolása után is a kormányzó Szociál-liberális Szövetség csaknem 60 százalékos győzelmét mutatja a parlamenti választások eredménye. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az adatok szerint biztosan átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Átadták a Nobel-békedíjat az Európai Uniónak. Az elismerést Herman Van Rompuy, az Európa Tanács, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke vette át Oslóban. A norvég Nobel-bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland ünnepi beszédében a válság ellenére előrehaladásra bíztatta az uniót.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×