eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Novemberi megállapodásra számít az IMF-fel Varga Mihály - a nap hírei

Novemberi megállapodásra számít a Nemzetközi Valutaalappal a magyar főtárgyaló. A nyugdíjigazgatás régi rendszerének visszaállítását kéri a kormánytól az MSZP. Megnyílt Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja. A nap hírei 2012.szeptember 22-én, szombaton.

A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint novemberre születhet meg a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Varga Mihály a Magyar Nemzetnek elmondta: az elővigyázatossági konstrukció, amelyben a magyar fél gondolkodik, nagy mértékben hasonló ahhoz, amilyen szerződést a lengyelek kötöttek, akik csak abban az esetben hívják le a hitelt, ha nem tudják finanszírozni adósságukat. A főtárgyaló pénteken az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is ragaszkodnia kell a munkahelyvédelmi akciótervhez az egyeztetéseken, mert meggyőződése, hogy a program szükséges a magyar gazdaság növekedésének stabilizálásához. Varga Mihály továbbra sem zárta ki, hogy az IMF-megállapodás érinti majd a 2013-as büdzsét.

A nyugdíjigazgatás régi rendszerének visszaállítását kéri a kormánytól az MSZP. Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy vélte: miközben a kormányfő azt állítja, hogy a nyugdíjak csökkentése árán nem kötnek megállapodást a Valutaalappal, éppen a nyugdíjak és az ellátások csökkentését készítik elő. A szocialista politikus azt is kifogásolta, hogy több 10 ezer rokkant hónapokig nem kap ellátást.

Csak érdekegyesítéssel lehet sikeres nemzet a magyar - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János Cegléden, a Kossuth Lajos toborzóbeszédének emlékére tartott rendezvényen hangsúlyozta: a 19. századi politikus nemcsak az érdekérvényesítés, hanem az érdekegyesítés szószólója és megtestesítője is volt.

Lapértesülés szerint jelentős leépítésre készül a központi közigazgatásban a kabinet. A Népszabadság egy kormány közeli szakemberre hivatkozva azt írta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemrég elkészült elemzése alapján 2 ezer tartósan betöltetlen állás megszüntetése mellett 5 és félezer fővel lenne csökkenthető a tárcáknál a nem szakmai feladatokat végzők száma. Az intézkedés érintené az oktatási, nyugdíj-biztosítási, közlekedési, honvédségi és egészségügyi háttérintézményeket is, így például megszűnhetne az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a lap kérdésére cáfolta, hogy a közszféra 40 százalékos leépítését terveznék.

A helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtést szorgalmaz az LMP. Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmaz: méltányolandó, hogy a kormány könnyíteni igyekszik azok terhein, akik csak otthonuktól távol találnak munkát, de csak jól átgondolt, a munkanélküliségből a munkaerőpiacra kivezető foglalkoztatáspolitikai programra és a helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtésre van szükség.

A belső átcsoportosítások nyomán csökkent az ügyhátralék és a bírói munkateher a Fővárosi Törvényszéken - közölte az ország legnagyobb bíróságának elnöke. Fazekas Sándor elmondta: az ország összesen mintegy 2900 bírájának több mint egynegyede, 747 bíró dolgozik a Fővárosi Törvényszéken, és mintegy tizedével kellene bővíteni a bírói létszámot ahhoz, hogy országos viszonylatban elfogadhatóak legyenek a munkaterhek. A fővárosban 49 bírót érintett a nyugdíjkorhatár leszállítása miatti felmentés, közülük eddig 26-an fordultak munkaügyi bírósághoz, ugyanakkor 23 nyugdíjas bíró jelentette be visszafoglalkoztatási igényét a törvényszékre.

Lapértesülés szerint újabb levelet írt az ír gázoló ügyében az unió igazságügyi biztosának a közigazgatási és igazságügyi miniszter. A Magyar Nemzet azt írta, hogy Navracsics Tibor sürgette a három oldalú konzultáció létrejöttét, amelynek összehívására Viviane Reding még júniusban ígéretet tett. Az ír állampolgárságú Francis Tobin 2000. áprilisában gázolt halálra Leányfalun két kisgyermeket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében 18 hónap fogházra ítélte. A magyar hatságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság az idén júniusban végleg elutasította.

Nevet és alapszabályt módosított Füleken tartott országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja. A tömörülést ezentúl Magyar Közösség Pártjának nevezik. A szlovákiai Most-Híd párt rimaszombati közgyűlésén a többi között az alapszabályzat módosításáról és személyi kérdésekről tárgyaltak. Mindkét tanácskozáson elfogadták azt a dokumentumot, amely a felvidéki nemzetiségi politizálás stratégiáját és minimális követeléseit foglalja össze.

Erkölcsi példamutatásra szólította fel a Demokrata Centrumpártok Internacionáléja politikusait XVI. Benedek pápa Castelgandolfóban. A szervezet egyik alelnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen volt a pápai audiencián.

Továbbra is létfontosságúnak tartja Berlin és Párizs együttműködését Európa számára a francia államfő. Francois Hollande a németországi Ludwigsburgban, Charles de Gaulle egykori francia államfő német ifjúsághoz intézett beszéde elmondásának 50. évfordulóján beszélt erről. Angela Merkel német kancellár az Európa sorsa iránti közös felelősség mellett azt emelte ki, hogy a fenntartható fejlődés irányába kell megoldani a válságot.

Megnyílt Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja. A hagyományoknak megfelelően az első hordó sört a müncheni főpolgármester ütötte csapra, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök kapta. A fesztivált 1810-től rendezik.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×