INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Martonyi: Aktív köztársasági elnök lesz Áder János

Infostart / InfoRádió
Áder János köztársasági elnök aktív szerepet kíván betölteni Magyarország külpolitikájának alakításában, amit a Külügyminisztérium támogat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martonyi János külügyminiszter, aki a görög helyzetről is beszélt.

Minden feltétel adott, hogy a köztársasági elnök aktív, dinamikus szerepet töltsön be a külkapcsolatokban. Áder Jánosnak komoly tapasztalatai vannak, hiszen az Országgyűlés elnöke és európai parlamenti képviselő is volt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martonyi János.

A külügyminiszter hozzátette: a külügyi tárca eddig mindegyik államfővel együtt tudott működni. A Külügyminisztérium és a Köztársasági Elnöki Hivatal mindig közösen kell, hogy fellépjen, ez alkotmányos követelmény is - szögezte le.

Martonyi János beszélt arról is, hogy Francois Hollande-nak nem lesz nehéz dolga, egyetlen uniós tagállam sem zárja ki, hogy a gazdasági növekedésre is koncentráljanak a megszorítások mellett. Az új francia elnök ugyanis már nem a fiskális paktum újratárgyalásáról, hanem annak egy növekedési paktummal való kiegészítéséről beszél, ezzel pedig egyet lehet érteni. A külügyminiszter úgy véli, valószínűleg ebbe az irányba fognak elindulni a két hét múlva esedékes csúcson az EU vezetői.

A görög választások után kialakult helyzetről szólva úgy fogalmazott: az államcsődnek beláthatatlan következményei lennének, elsősorban a görögök számára. Azt is leszögezte ugyanakkor: a Lisszaboni Szerződés elfogadása óta van lehetőség az EU-ból való kilépésre.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


A címlapról ajánljuk