eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét kotorni kell a balatoni kikötőket, strandokat

Az alacsony vízállás miatt nyolc év után ismét kotorni kell a balatoni kikötőket és strandokat, de gondot okoz a kiemelt iszap elhelyezése.

A helyi önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tó jelenlegi 80-81 centiméteres vízállása még nem veszélyezteti a menetrend szerinti hajózást, de fel kell készülni a nyári apadásra is. Horváth Gyula hozzátette: jelenleg a szigligeti, a badacsonyi és a fonyódi kikötők egyes részein végeznek kotrást, és ezt még tavasszal meg kellene tenni a szemesi, a földvári és a siófoki kikötőben is.

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, Kenesén van egy 100 ezer köbméternyi iszap befogadására alkalmas terület, ahol a vasúti közlekedés stabilizációját is fokozná a zagy lerakása. Ezt a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek kell engedélyeznie.

A szakember szerint ez az egy terület kiszolgálhatná az összes idei zagyelhelyezési igényt, de a kikotort balatoni iszap elhelyezését hosszú távon kell megoldani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×