eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Áder: Egyenlő mércére van szükség - a nap hírei

Új kiegyezést sürgetett beiktatási beszédében az államfő. A bankszövetség és két nagy távközlési szolgáltató is kifogásolta a kormány új adóelképzeléseit. Kötelezettségszegési eljárás indul a SZÉP-kártya miatt Magyarország ellen. A nap legfontosabb hírei május 10-én.

Új kiegyezést sürgetett beiktatási beszédében az államfő. Áder János azt mondta: egyenlő mércére van szükség, és tiszteletre egymás iránt, emellett becsülni kell a teljesítményt. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy minden ember felelős a másikért és a közös boldogulásért. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki képes legyen különbséget tenni jó és rossz között.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlannak nevezte a pénzügyi tranzakciós adót a Bankszövetség elnöke. Patai Mihály a Reuters hírügynökségnek megerősítette: a Bankszövetség szerint az adó sérti a szövetség kormánnyal kötött korábbi megállapodását, árt a banki hitelezésnek és a gazdasági növekedésnek. A Magyar Telekom szerint a távközlési adó teher lesz az ügyfelek és a szolgáltatók számára is, és nem segíti a gazdasági növekedést. A Vodafone Magyarország álláspontja az, hogy egyszerűbb lenne előfizetéses alapon beszedni az adót, mint percalapon, a szociális szempontokat így is érvényesíteni lehetne.

A hulladékkezelőknek is 30 százalékos adót kell fizetniük - közölte kérdésre válaszolva a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca indoklása szerint az energiaellátók 2009-ben bevezetett jövedelemadójának mértéke 2012-től 11 százalékra emelkedik. Az érintett társaságok nyereségét így a 19 százalékos társasági adóval együttesen terheli a 30 százalékos adófizetési kötelezettség.

Kötelezettségszegési eljárás indul a SZÉP-kártya rendszere miatt Magyarország ellen. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, hogy ezt a vitát a kormány lefolytatja, és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is. Mint mondta: nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de ma már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát.

Gyermekvédelmi lakásalapot hoz létre a kormány. A tervek szerint a következő években 4 ezer lakást vásárol az állam, ahol a gondozásból kikerült fiatalok 10 évig, de legfeljebb 30 éves korukig lakbér fizetése nélkül élhetnek, miközben a bérleti díjnak megfelelő összeget egy lakásalapban gyűjtik. A programhoz az ingatlanok állagmegőrzése érdekében szigorú házmesteri ellenőrző rendszer is kapcsolódik.

A kormány 4,7 milliárd forintot fordít a budapesti Orczy-kertben lévő Ludovika campus átépítésére. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületegyüttesének kialakítása a tervek szerint 24,5 milliárd forintba kerül. A munka ez év végén kezdődik és 2015-ig tart, a Ludovika épületét 2013-ig adják át.

Tovább csökken júliustól a külföldön történő mobiltelefonálás és a mobiltelefonos internetezés díja, miután az Európai Parlament megszavazta az erről szóló rendeletet. A mobilhívások, vagyis a roaming díja júliustól a jelenlegi 35 eurocent helyett már legfeljebb 29 cent lehet. Az SMS-küldés felső díjhatára a mostani 11 centről 9-re csökken. Júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók. A jövőben arra is lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg.

A tervezettnél egy nappal előbb, már beiktatása napján, jövő kedden találkozik Berlinben Francois Hollande új francia elnök Angela Merkel német kancellárral. Francois Hollande szeretné újratárgyalni az uniós szinten márciusban elfogadott fiskális paktumot, kiegészítve azt gazdaságélénkítő intézkedésekkel. Angela Merkel ezt ellenzi, ahogyan azt is, hogy kiadásnövelési politikával segítsék elő az uniós kormányok a gazdasági növekedést.

Görögországban harmadszorra sem sikerült kormányt alakítani. Evangelosz Venizelosz a szocilaisták vezetője korábban megállapodott a Demokratikus Balodal párttal, hogy széles koalícióra törekednek, de együttesen is csak 71 képviselőjük van a 300 tagú parlamentben. Ezért a pártvezető tegnap (csüt.) azokkal a tömörülésekkel egyeztetett, amelyek támogatják az ország eurózóna-tagságát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×