INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Júliustól tovább csökkennek a roaming díjak

InfoRádió / MTI
Az Európai Parlament csütörtöki brüsszeli plenáris ülésén fogadja el a mobiltelefonos barangolási (roaming) díjak csökkenésére és annak menetrendjére vonatkozó jogszabálycsomagot, ennek értelmében júliustól ismét jelentősen csökkennek a roaming tarifák - emlékeztetett szerdán kiadott közleményében Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője.

Az árcsökkenés kiterjed a kezdeményezett és fogadott hanghívásokra, az sms-ek és az internetes adatforgalom díjaira is. A tarifák július elsejétől a mostani hang és sms maximált árakhoz képest lépcsőzetesen, átlagosan 20-50 százalékkal csökkenek majd 2022-ig. Újdonságként a mobil adatforgalom díjaira is árkorlátot vezetnek be - derül ki a közleményből.

Gyürk András szerint az utoljára 2009-ben módosított roaming-rendelet tüneti kezelést jelentett az irreálisan magas roaming árak leszorításáért folyó küzdelemben, egyben nem oldotta meg a piac strukturális egyenlőtlenségéből eredő hibáit. A roaming-díjak a korábban rögzített ármaximumok körül mozognak, ezért nincs valódi verseny ezen a területen. Ezért olyan célzottabb szabályozásra van szükség, amely elősegíti az iparág tényleges fejlődését, ugyanakkor szem előtt tartja a fogyasztók érdekeit is. A fideszes EP-képviselő szerint - az ő módosító indítványainak is köszönhetően - az EP előtt lévő jogszabálycsomag komoly előrelépést jelent ezeken a területeken, elősegítve a valódi verseny érvényesülését.

Gyürk András azt is üdvözölte, hogy 2014-től lehetőség nyílik külön roaming-szolgáltatást választani, akár más szolgáltatótól is. A jogszabálycsomag szerinte ezzel élénkíti a versenyt a szolgáltatók között.

A címlapról ajánljuk