eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hoffmann: Magasabb szinten kell teljesíteni az elégséges érettségiért

Az oktatási államtitkár szerint megfontolásra sem méltó az a javaslat, amely ötről háromra csökkentené az érettségi tárgyak számát. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormányzat az elégséges vizsgához szükséges teljesítményszint emelésére készül, és megerősítette, hogy a gazdasági helyzettől függ, hogy 2013-ban, vagy 2014-ben indul-e el a pedagógus életpálya modell. Annak kudarca azonban katasztrófa lenne.

Az oktatási államtitkár szerinte megfontolásra sem méltó az a javaslat, amely ötről háromra csökkentené az érettségi tárgyak számát. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormányzat az elégséges vizsgához szükséges teljesítményszint emelésére készül.

Emlékeztetett arra, hogy míg Európában 50 százalék az elégséges szintje, addig Magyarországon 20 - ez pedig nagyon alacsony, nem felel meg a nemzetközi mércének. Ezért fokozatosan meg kell emelni: az államtitkárság tervezet szerint a következő évben 25 százalékra, attól függően, mit szól ehhez a kormány.

Hoffmann Rózsa szerint elképzelhető, hogy a kormány két év halasztást kér, de a változtatás szerinte egyik évről a másikra megvalósítható. Hangsúlyozta azt is, hogy ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor is egy teljes év áll rendelkezésre ahhoz, hogy azok a gyerekek is kicsit komolyabban vegyék a tanulást, akik most pontosan tudják, hogy nagyon kevés erőfeszítéssel is el lehet érni az elégségest az érettségin.

Életpályamodell

A gazdasági helyzettől függ, hogy a pedagógus életpálya modell 2013-ban, vagy 2014-ben indul-e el; a kudarca azonban katasztrófa lenne - jelezte a műsorban az oktatási államtitkár.

"Úgy tűnik, hogy elindultunk fölfelé, javulnak a mutatóink, ezért minden esély megvan arra, hogy 2013 szeptemberében induljon az életpályamodell. Ha nem valósul meg, annak katasztrofális következményei lesznek, mert kihal a pálya - akkor viszont nem lesz iskola és nincs magyar jövő" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta, hogy a pedagógus életpályamodell megvalósulása nemcsak magasabb fizetést - vagyis milliárdos költségvetési kiadást -, hanem az iskolai élet újraszervezését, a nevelési lehetőségek kibontakozását és a pályán való előrehaladás kiszámíthatóságát is jelenti majd.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×