INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Közbeszerzési hibák miatt nem fizették ki a badacsonyi kilátó kivitelezőjét

InfoRádió / MTI
A badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt az uniós támogatással megvalósult kilátóberuházás során az ügyben indított vizsgálat eredménye szerint - közölte a VÁTI Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel, hozzátéve: az eljárás lezárása után a kifizetési kérelmeket a társaság jóváhagyta, az összeg átutalásához a kivitelezőnek még igazolnia kell, hogy nincs köztartozása.

A Badacsony hegy legmagasabb pontján található, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert el, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó százmillió forint volt. A kivitelező azonban lezárta a fél éve átadott badacsonyi kilátót, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.

Az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft. az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben, és a vizsgálat eredménye szerint a kedvezményezett badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt. Ugyanakkor, mint írták, a megállapított közbeszerzési hibák nem okozták az Európai Unió és a nemzeti költségvetés pénzügyi érdekeinek sérelmét, s az eljárás eredményét a kedvezményezett önkormányzat sem vitatta.

Közlésük szerint a projekthez kapcsolódóan két kifizetési kérelmet nyújtott be az önkormányzat, ezeket a szabálytalansági eljárás lezárását követően már jóváhagyták.

Kiemelték, hogy az uniós pályázati támogatások folyósításához minden kedvezményezettnek igazolnia kell köztartozás-mentességét. Az igazolás beszerzése a badacsonytomaji önkormányzat tájékoztatása szerint folyamatban van. Amint ez megérkezik, azonnal utalhatják a pénzt, amely az önkormányzat számláján másnap megjelenik - áll a közleményben.

Borsos Balázs, a kilátót felépítő Fitotron Kft. ügyvezetője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a beruházás teljes költségének eddig a 15 százalékát kapták meg, ez az önkormányzati önerő. A fennmaradó több mint 50 millió forintot a végszámla tavaly novemberi kiállítása óta, azaz csaknem fél éve hiába várják. A késedelem okára nem kaptak magyarázatot. Közlése szerint addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket.

A címlapról ajánljuk